Θολό το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην ΕΕ

Επιμένει στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ο Τρισέ, ενώ ο επικεφαλής του Ifo προτρέπει την ΕΚΤ να μην αγοράσει ιταλικά ομόλογα

H Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη, με τους αναλυτές, τι αγορές, τους «ειδικούς» και τους απλούς πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, να ανησυχούν για την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως για την πολιτική βούληση των ταγών της Ένωσης να ξεπεράσουν πραγματικά την κρίση, να δώσουν πειστικές –και πάντως όχι μόνο λεκτικές– απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν κοινωνίες και οικονομίες στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτή εξάλλου ήταν και η κύρια αιτία των σημαντικών ρευστοποιήσεων με τις οποίες τερμάτισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές. Οι επενδυτές επιπρόσθετα συνυπολογίζουν και την μέχρι στιγμής απροθυμία των εθελοντών πιστωτών να συμμετέχουν στο  πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά ενισχύουν τους φόβους για ένα ενδεχόμενο double dip, την απειλή διπλής ύφεσης δηλαδή, που φαίνεται πως ίσως και να μην είναι τελικά μια πιθανότητα στο μακρινό μέλλον…

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η… «διγλωσσία» στην ΕΚΤ, με τον μεν πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Τρισε να επιμένει πως η λύση (;) στα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου (δηλαδή η «αμοιβαία επιτήρηση και η αυστηρή οικονομική διακυβέρνηση» στις όποιες συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής), αλλά πολλά στελέχη της Τράπεζας να αφήνουν ευθείες αιχμές για την πολιτική λιτότητας και για τους στόχους της ΕΚΤ που προτάσσει τις ... πληθωριστικές απειλές που διαβλέπει ο … Τρισε, έναντι οιασδήποτε σκέψης για υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων. Μέτρα που ζητάνε ακόμα και οι συνάδελφοι του κυρίου Τρισε στο εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας!!!

Κι όλα αυτά με τη FED, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, να ετοιμάζεται (στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου) να ανακοινώσει περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση (φτηνό χρήμα δηλαδή) και να πιέζει ακόμα περισσότερο το ευρώ …
Προφανέστατα υπάρχουν και οι εξωθεν πιέσεις, πρωτίστως στη Γερμανία που κινείται πια στον αστερισμό των εκλογών, με πιο νωπή την παρέμβαση του επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, κυρίου Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο τελευταίος, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε αντίθετος με την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά ομόλογα και γενικότερα να παρεμβαίνει για να διασώζει κάθε χώρα του Νότου που αντιμετωπίζει προβλήματα όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις αγορές.

Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι πως το ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό τοπίο είναι θολό έως … ταραχώδες κι όσο αυτό συνεχίζεται η κρίση χρέους θα επιδεινώνεται. Ίδωμεν…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr