Συνεχίζονται τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή

Οι «πρακτικές λύσεις» και το «φάρμακο» για  την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής  οικονομίας …

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα σενάρια, αντικρουόμενα συνήθως, αναφορικά με την διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και τους «ενδεδειγμένους» τρόπους αντιμετώπισής της.

Το αξιοσημείωτο σε όλα αυτά είναι πως τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, αρθρογράφοι και πάντως ολοένα και περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης σε Ευρώπη και Αμερική, ανακινούν θέμα πιθανής εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Ενίοτε δε υπάρχουν επιφανείς αρθρογράφοι και λοιποί «ειδικοί», που εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλύσουν διεξοδικά τα … οφέλη (!) μιας τέτοιας εξέλιξης για τον μέσο Έλληνα αλλά και για τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με κορυφαίο αρθρογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters λοιπόν η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση της δραχμής είναι αυτή τη στιγμή η «μόνη πρακτική εναλλακτική λύση». Κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανταγωνιστική οικονομία όσο μετέχει στο «σκληρό» ευρώ, δεν μπορεί να διατηρήσει τα του οίκου της σε στοιχειώδη οργάνωση και εν τέλει ζει σε ένα μέσο βιοτικό επίπεδο που δεν οφείλεται σε μια «θεαματική βελτίωση στην παραγωγικότητα, αλλά κυρίως σε μαζικές επιδοτήσεις και δανεισμό», όπως διατείνεται το πρακτορείο. Και παρά το γεγονός πως δεν έχει και … άδικο, η συνέχεια της σκέψης του δεν είναι ακριβώς θετική για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λέει λοιπόν πως ακόμα και τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας δεν επαρκούν για την εξισορρόπηση της οικονομίας, συνεπώς η επιστροφή στην δραχμή, η «δραχμοποίηση» όπως την ονομάζει, είναι «μια λύση που θα επιτρέψει στις δυνάμεις της αγοράς να διαμορφώσουν τα ορθά μισθολογικά επίπεδα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα χρεωμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς την βοήθεια της Ε.Ε. και άρα να ισχυροποιήσουν το ευρώ».

Όσον αφορά τώρα στο πως αντιλαμβάνεται αυτά που  ο ίδιος ονομάζει «ορθά μισθολογικά επίπεδα», διευκρινίζει ότι με βάση τα στοιχεία που έχει υπόψη του « για να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα, το βιοτικό επίπεδο θα πρέπει να διολισθήσει 30-40%» !!!

Στον αντίποδα σήμερα είχαμε ακόμα έναν επενδυτικό οίκο. Ο λόγος για την JPMorgan που είναι  ο δεύτερος μεγάλος χρηματοπιστωτικός οίκος που δημοσιοποιεί έκθεση με τις … πιθανότητες και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας διάσπασης της Ευρωζώνης.

Έτσι, οι ειδικοί  της εταιρείας, όπως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν πράξει και οι συνάδελφοί τους της UBS, εκτιμούν πως τα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ είναι περισσότερα από τα πιθανά οφέλη.

Στην έκθεση σημειώνουν πως με βάση τα τωρινά δεδομένα «το  σπάσιμο της Ευρωζώνης είναι απίθανο, αλλά δεν … βλάπτει να είμαστε προετοιμασμένοι ΚΑΙ γι’ αυτό».

Η διαφορά τους είναι  πως θεωρούν ότι «παίζουν»  δύο σενάρια διάσπασης: το «κλασσικό» με την έξοδο από το νόμισμα  μιας χώρας του Νότου, αλλά και  το ενδεχόμενο «η Γερμανία να οδηγήσει στην έξοδο τους Βόρειους αφήνοντας στο ευρώ επικεφαλής τη Γαλλία και δημιουργώντας η ίδια ένα νέο ευρώ του Βορρά» …

Σε κάθε περίπτωση  η φυγή χώρας από το ευρώ δημιουργεί προβλήματα, τόσο στην ίδια τη χώρα (φυγή καταθέσεων, αύξηση χρεών που θα παραμείνουν σε ευρώ, αδυναμία αποπληρωμών ακόμα και τρεχουσών υποχρεώσεων, πτώση στο βιοτικό επίπεδο), όσο και στους εταίρους της (τα κρατικά χρέη που υπάγονται στο νομικό πλαίσιο της χώρας θα δεχθούν τεράστια υποτίμηση – θα επιφέρουν τεράστιες ζημίες στις τράπεζες της ΕΕ)!

ΟΜΩΣ, η JPMorgan ‘βλέπει’ και πλεονεκτήματα. Φυσικά αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας! Λέει λοιπόν πως «οικονομικά, η αξία της δραχμής θα πέσει κάθετα, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθούν αλλά η αξία των ελληνικών υπηρεσιών και αγαθών δεν θα αυξηθεί άμεσα. Συνεπώς η «ελληνική οικονομία θα γίνει ΑΜΕΣΑ ανταγωνιστική, η Ελλάδα γρήγορα θα αποκτήσει εμπορικό πλεόνασμα και η δραματική ανεργία θα μειωθεί θεαματικά».

Για να καταλήξει  η έκθεση στο – υποθετικό εννοείται  – συμπέρασμα, πως «μια επιστροφή  στη δραχμή θα είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά η αυξημένη οικονομική ζωντάνια και η μείωση της ανεργίας καθιστούν αυτή την λύση καλύτερη για τους Έλληνες, σε σχέση με πολλά χρόνια λιτότητας που θα επιβάλλεται από το εξωτερικό και πολιτικού χάους».

Ενώ και για την Ε.Ε. και το ευρώ «η έξοδος της Ελλάδας θα είναι ευεργετική, καθώς θα εξαλείψει τον ‘ηθικό κίνδυνο’ επανάληψης ανάλογων εξελίξεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη».!!!
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr