«Κόφτη» στις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη βάζει η Κομισιόν

«Κόφτη» στις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη βάζει η Κομισιόν

Παρατείνονται τα μέτρα της ενεργειακής κρίσης - Το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε να παρατείνει κατά ένα χρόνο το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

aerio_xr
Κόφτη στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έβαλε χθες το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, αναθεωρώντας τον Κανονισμό της Οδηγίας για το φυσικό αέριο που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε να παρατείνει κατά ένα χρόνο το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως άμυνα σε μελλοντική εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Έτσι, το ανώτατο όριο, που επρόκειτο να καταργηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, θα ισχύσει έως τον Ιανουάριο του 2025. Η ΕΕ είχε εγκρίνει το έκτακτο μέτρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων κρίθηκε σκόπιμο το μέτρο να συνεχιστεί και να προφυλάξει τους καταναλωτές από πιθανούς κινδύνους ανατιμήσεων όπως διαμήνυσε χθες η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Το Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσε και τις προτεραιότητες της νέας χρονιάς. Μεταξύ αυτών αποφασίστηκε η παράταση των Έκτακτων Κανονισμών για τον Διορθωτικό Μηχανισμό Αγοράς και την ταχεία αδειοδότηση ΑΠΕ για έναν ακόμη χρόνο ενώ υπογράφτηκε ο Χάρτης Αιολικής Ενέργειας που σηματοδοτεί τη δέσμευση των κρατών να αναπτύξουν αυτήν την τεχνολογία που έχει υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της ΕΕ.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις ρωσικές εισαγωγές LNG ανέφερε χθες η Επίτροπος Ενέργειας, λέγοντας ότι με την δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκαν για το φυσικό αέριο υπάρχουν διατάξεις που θα επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος να περιορίζει το αέριο αγωγού και τις εισαγωγές αερίου LNG στα δικά του δίκτυα. Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ πρόκειται για προαιρετικό και όχι δεσμευτικό μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σε κατάσταση συναγερμού το Ρέικιαβικ από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία - Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Ασκήσεις ισορροπίας από Κασσελάκη για την σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη παρασκηνίου για συνέδριο, καμπάνιες

Από το μεσημέρι το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους λογαριασμούς 730.550 συνταξιούχων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης