Χαράτσι από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ σε όλα τα ακίνητα!

Θα υπολογισθεί ανάλογα με την επιφάνεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ άμεσα για το 2011 και σε δόσεις για το 2012

Την φορολόγηση του συνόλου της δομημένης ακίνητης περιουσίας με ειδικό τέλος που κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και που θα ποικίλλει από 0,5% έως 10 ευρώ ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από δραματική συνεδρίαση τεσσάρων και πλέον ωρών στην Θεσσαλονίκη.

Το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εφάπαξ για το 2011 και σε δόσεις για το 2012, με στόχο να καλυφθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να κλείσιε η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού της χρονιάς. Προκειμένου, δε, το τέλος του 2011 να κατανεμηθεί εντός του τρέχοντος προϋπολογισμού, η είσπραξη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναγνώρισε το δυσβάσταχτο του μέτρου, ωστόσο έκανε λόγο για ιστορική απόφαση η οποία θα οδηγήσει την χώρα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από τον Απρίλιο του 2012.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το έλλειμμα του 2011, χωρίς τις ανάγκες για αποπληρωμή τόκων, θα διαμορφωθεί μόλις στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 25 δισεκατομμυρίων το 2009, ενώ ο στόχος είναι να περάσουμε σε πλεόνασαμ 3 δισ. ευρώ στο νέο έτος. Μαζί με τις δανειακές ανάγκες, το έλλειμμα θα είναι 17,1 δισ. φέτος, με στόχο να πέσει στα 14,9 δισεκατομμύρια την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως ιστορική την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και γιατί αναμένεται να εξυπηρετήσει τον στόχο επίτευξης πλεονάσματος αλλά και γιατί έχει ηθική και κοινωνική βάση, καθώς κατανέμει μεγαλύτερο βάρος στους ευπορότερους πολίτες.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν και πάλι κατηγορηματικός ως προς το ότι οι αποφάσεις δεν σχετίζονται με την διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα, τη σχέση, μάλιστα, της χώρας μας με την οποία χαρακτήρισε ως "εύκολο θέμα". Επικαλέστηκε, μάλιστα, και επικοινωνία του με τον κ. Όλι ρεν, ακόμη και σήμερα το πρωί.

Αντιθέτως, επεσήμανε ο ίδιος, οι δυσκολίες που φέρνουν και τα νέα δεδομένα βρίσκονται στην αλαλγή στάση χωρών- μελών της Ευρωζώνης που, για διάφορους λόγους, έχουν ενισχύσει την φημολογία περί μηχανισμού εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη. Μια φημολογία πο, λόγω των σκοπιμοτήτων που κυριαχούν στις αγορές, θα συνεχισθεί, κατά τον κ. Βενιζέλο.

Προφανώς, εδώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "φωτογράφισε" την Γερμανία, καθώς ανέφερε ως πιθανές αιτίες για αυτές τις αλλαγές στάσεων είτε ήττες κυβερνώντων κομμάτων σε περιφερειακές εκλογές, είτε διαφοροποιήσεις εντός κυβερνητικών συνασπισμών κλπ. Χαρακτήρισε δε ως "κολασμένους" τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς μεταξύ άλλων θα πρέπει 16 κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για ενίσχυση του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, έκανε λόγο και για υστερήσεις έναντι των στόχων του Μεσοπρόθεσμου, αφήνοντας και έμμεσες αιχμές κατά του προκατόχου του, νυν υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου παπακωνσταντίνου, καθώς δήλωσε και ότι στο Μεσοπρόθεσμο εγγράφηκαν λιγότερα έσοδα ως στόχος από ότι έπρεπε, αλλά και ότι ο εισπρακτικος μηχανισμός δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr