Διάλυση στις αγορές υπό τον φόβο χρεοκοπίας

Πτώση 4,4% στην Αθήνα και ανάλογη εικόνα στο Παρίσι, όπου αναμένονται υποβαθμίσεις τραπεζών – Κατέρρευσε μέχρι τα 1,35 δολάρια το ευρώ, για να ανακάμψει στη συνέχεια

Οι ξένοι δημιουργούν κλίμα χρεοκοπίας χωρίς να έχει γίνει καμία πράξη στα δεκαετή ομόλογα ή διετή, έτσι το spread έφθασε στις 2200 μονάδες καθώς στο σύστημα μπαίνουν τιμές ( 38,5 bid και 44,5 offer ).

Ωστόσο, το σύστημα μέτρησης εκτινάσσεται με το spread στις 2200 ή επιτόκιο 24% στην δεκαετία και άνω του 60% στην διετία.

Ποιος τρελός  διαχειριστής άλλωστε θα πουλήσει δεκαετή ομόλογα στα 44,5 ευρώ όταν η διαδικασία ανταλλαγής μπορεί να του δώσει καλύτερη τιμή;
   
Όμως, όταν ακούει ο οποιοσδήποτε – ακόμη και επαγγελματίας – ότι το κόστος δανεισμού πήγε στο 24% τότε δίνει αμέσως εντολή πώλησης, ειδικά αν είναι μετοχές.   

Τα ίδια και χειρότερα, ίσως, θα συμβαίνουν και στην αγορά CDS – η οποία είναι εντελώς  αδιαφανής καθώς οι ιδιώτες επενδυτές τα μαθαίνουν από τα πρακτορεία που συνεργάζονται με αυτή την αγορά.
Όσο για την Αθήνα, η εικόνα ξεγελά. Η αγορά έχασε 4,43% με τον Γενικό Δείκτη  να φθάνει στις 847,78 μονάδες, αλλά ο  συνολικός τζίρος ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ – ποσό το οποίο αν συγκριθεί με περιόδους υψηλότερων τιμών – είναι συγκριτικά μεγαλύτερο. Εξάλλου,
όπως ανακοίνωσε και το χρηματιστήριο, οι συναλλαγές σε τεμάχια είναι υψηλότερες από πέρυσι.

Η βουτιά, όμως, σήμερα ξεκίνησε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σαν τις μετοχές του ενός σεντ ξεπουλάνε τις ευρωπαϊκές -κυρίως – γαλλικές τράπεζες, οι επενδυτές διότι δεν πείθονται από τις εξηγήσεις των γάλλων τραπεζιτών , όπως της BNP – Paribas, η οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της ερωτήσεις και απαντήσεις για το ελληνικό χρέος.

Η πτώση στο Παρίσι ξεπερνά το 4%, ενώ η Φρανκφούρτη χάνει πάνω από 2,5%, ενώ Μιλάνο και Μαδρίτη χάνουν 3% και πλέον.


Διάλυση στην Αθήνα

Οι επενδυτές στην Αθήνα πρέπει να κοιτούν στην Φρανκφούρτη καθώς η πίεση το πρωί ( πάνω από 3% ) μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ενώ στην Γαλλία σημειώθηκε κατάρρευση παρά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών για στήριξη των Γαλλικών τραπεζών.

Πτώση 8,3% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 2,87 ευρώ.

Κατάρρευση για την Alpha Bank με πτώση 10,17%. Πτώση 8,66% για την Eurobank. Ιδιαίτερη κινητικότητα για την ΟΠΑΠ με πτώση 5,66% και 1,1 εκατ. τεμάχια.

Πάνω από 4% η πτώση σε Τιτάνα, Ταχυδρομικό, Coca – Cola και Βιοχάλκο.

Στα 57 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε αυτά τα επίπεδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr