Το Spiegel περιγράφει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!

Οι Γερμανοί λένε ότι πρωτοσυζητήθηκε το Μάιο στο Eurogroup – Με ποιο τρόπο οι Έλληνες θα εμποδιστούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες – Και σενάριο για παραμονή με κούρεμα κατά 50% του χρέους

Ένα δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, που περιγράφει αναλυτικά σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας αλλά και εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, είναι το κερασάκι στην τούρτα των δηλώσεων που έγιναν από Γερμανούς αξιωματούχους περί της πιθανότητας η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πτώχευση.

Στο δημοσίευμα του Spiegel περιγράφεται μια διαδικασία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια δύο ενδεχόμενα: είτε η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, είτε να βγει από το κοινό νόμισμα, με αναλυτική περιγραφή των συζητήσεων που έχουν γίνει και των μέτρων που εξετάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα:
- Γίνονται πολλές αναφορές σε διαπιστώσεις Γερμανών αξιωματούχων οι οποίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πλέον χαμένη υπόθεση και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της.  Γίνεται μνεία στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι σήμερα και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς την Ελλάδα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι Φινλανδοί για το δεύτερο πακέτο ελληνική βοήθειας.

- Αναφέρονται μελέτες και προετοιμασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σήμερα “οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. εξόδου της Ελλάδας) είναι πιο αποδεκτές” σε σχέση με τον περασμένο Μάϊο, κατά τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, οπότε είχε συζητηθεί και πάλι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα πάντα με το Spiegel.
Το περιοδικό αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα ένας απεσταλμένος του Βερολίνου μετέφερε στις Βρυξέλλες τις εκτιμήσεις του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Επί της ουσίας, στο δημοσίευμα περιγράφεται ένας μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο το προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) αντί να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση της Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί για να διασώσει τις υπόλοιπες χώρες από τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης. Το EFSF με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα χρηματοδοτούσε τη δεύτερη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά με βάση το γερμανικό σχέδιο, θα κληθεί να στηρίξει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για να αντεπεξέλθουν σε μια ελληνική χρεοκοπία.

Πολιτικές σκοπιμότητες
Στο ίδιο το δημοσίευμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα βοηθούσε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας να “διορθώσει μερικές από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες”. Και εξηγεί ότι η σκληρή στάση του Βερολίνου έχει στόχο να κάνει ευκολότερο για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) που πιστεύουν ότι τα λεφτά που δίνουν στην Ελλάδα πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, προκειμένου να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την αναμόρφωση του EFSF, που προβλέπεται για τις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι «σοφοί» του χερ Σόιμπλε φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μπορεί να δοθεί από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης πρόσθετη, έκτακτη βοήθεια, ένα είδος «bridge loan» προς τις ασθενέστερες οικονομίες και τις τράπεζές τους (Ιταλία, Ισπανία, ενδεχομένως και Κύπρο ή και Γαλλία) που είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος (ένα χρέος που πάει για «κούρεμα»).

Παράλληλα, φέρονται να έχουν «βρει» και μια δικλείδα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει τους Έλληνες πολίτες από το να βγάλουν μαζικά τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό! Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως το άρθρο 143 της ευρωπαϊκής Συνθήκης( Article 143 - Treaty on the Functioning of the European Union) ανοίγει ένα «παράθυρο» για την επιβολή «έκτακτων μέτρων» που ουσιαστικά θα επιτρέπουν σε κάποια χώρα να απαγορεύσει προσωρινά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της ΕΕ για λόγους «προστασίας» του ευρώ και του τραπεζικού κλάδου!!!

Γιατί διέψευδε ο Γιούνκερ
Μάλιστα το Der Spiegel αναφέρει πως η ιδέα για μια «συντεταγμένη» χρεοκοπία της Ελλαδας, ασχέτως εάν αυτή θα συνοδευτεί από έξοδό της από το ευρώ, είχε ουσιαστικά τεθεί προς συζήτηση και στην αλήστου μνήμης εκείνη έκτακτη Σύνοδο των μεγάλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, εκείνο το έκτακτο και μυστικό Eurogroup της δεύτερης Παρασκευής του περασμένου Μαϊου, που είχε αποκαλύψει τότε το γερμανικό περιοδικό και επί τριήμερο διέψευδε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόνο για να παραδεχθεί στη συνέχεια την αλήθεια και να μιλήσει για «διπλωματικές τακτικές και κινήσεις». Τότε λοιπόν το σενάριο χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της Ελλάδας είχε τεθεί!

Τον περασμένο ΜΑΪΟ! Και δεν είχε προχωρήσει γιατί τότε οι ειδικοί των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν ακόμα καταλήξει στο κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν διαχειρίσιμη από τις υπόλοιπες χώρες και το τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα όμως πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειρισθούν την κατάσταση…

Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για τις σκέψεις των εταίρων μας, προ λίγων ωρών η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της δραχμής και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή και για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισε όμως ότι «μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του ευρώ και πως είναι παρερμηνεία να συνδέονται αυτά τα δύο δεδομένα»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr