Ερχονται νέες αυξήσεις στα δάνεια…

Η οικονομική συγκυρία, που εξακολουθεί να παραμένει αρνητική, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια των καταναλωτών είναι οι δύο παράγοντες που «φοβούνται» περισσότερο στις τράπεζες ότι μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών.

Η έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, κατά την οποία παραδοσιακά οι εργασίες των τραπεζώ

Η οικονομική συγκυρία, που εξακολουθεί να παραμένει αρνητική, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα τα οποία εντείνουν την ανασφάλεια των καταναλωτών είναι οι δύο παράγοντες που «φοβούνται» περισσότερο στις τράπεζες ότι μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών.

Η έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, κατά την οποία παραδοσιακά οι εργασίες των τραπεζών εμφάνιζαν ταχύτερη ανάπτυξη, χαρακτηρίζεται φέτος από τα σημάδια κόπωσης και στασιμότητας του καλοκαιριού γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στην τραπεζική αγορά.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταστήσει δυσχερέστερο τον δανεισμό των τραπεζών, οδηγώντας σταδιακά σε νέες αυξήσεις του κόστους χρήματος ενδέχεται να επηρεάσει επίσης την πιστωτική επέκταση.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η απόφαση Τρισέ να αυξήσει το ποσοστό των εγγυήσεων των τραπεζών από το 2% στο 12% προκειμένου αυτές να αντλούν ρευστότητα δανειζόμενες από την ΕΚΤ θα προσθέσει περισσότερους βαθμούς δυσκολίας στην άντληση ρευστότητας.

Για παράδειγμα, αναφέρουν, αν μια τράπεζα ζητούσε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ υποχρεούτο να δεσμεύσει ως εγγύηση στην Κεντρική Τράπεζα δάνειά της ύψους 1,02 εκατ. ευρώ. Τώρα θα πρέπει να δεσμεύσει δάνειά της ύψους 1,12 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετη δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι τα δάνεια που θα χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως εγγύηση θα πρέπει να είναι αποκλειστικά σε ευρώ.

Δηλαδή, αποκλείονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα μεταξύ των οποίων και όσα έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο τα οποία είχαν τους τελευταίους μήνες μεγάλη ζήτηση λόγω της σοβαρής διαφοράς των επιτοκίων.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι τράπεζες, που εμφανίζουν ρυθμό ανάπτυξης των δανείων τους υψηλότερο από τον ρυθμό αύξησης των καταθέσεων, μοιραία θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην άντληση ρευστότητας, δεδομένου οτι η αύξηση του ποσοστού εγγυήσεων από την ΕΚΤ περιορίζει τα χαρτοφυλάκιο δανείων δυσχεραίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και τη χρήση του εργαλείου των τιτλοποιήσεων.

Η συνεπαγόμενη αύξηση του κόστους χρήμνατος για τις τράπεζες, θεωρείται από την αγορά θέμα χρόνου να μετακυλισθεί στους πελάτες και αυτό ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Με δεδομένο ότι το 80% των δανείων χρηματοδοτούνται με βάση το euribor το οποίο ενσωματώνει και τον πιστοληπτικό κίνδυνο, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μεσοπρόθεσμα θεωρείται βέβαιη ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Ηδη το euribor εξαμήνου έχει φτάσει στο 5,75% και το euribor μηνός αγγίζει το 5% έχοντας διαμορφώσει τα επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα του 6,5%, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού περιθωρίου.

Η άνοδος του euribor συνεπάγεται αυτομάτως αύξηση του κόστους χρήματος τόσο για τα νέα δάνεια όσο και για τα υφιστάμενα euribor/κυμαινόμενου επιτοκίου με βάση το οποίο χρηματοδοτείται το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων σε ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολόγηση, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία στις τράπεζες οι οποίες ανέμεναν πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι το χειρότερο, βλέπουν ότι η ανάκαμψη των εργασιών συνεχίζει να απομακρύνεται, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις πως το 2008 θα είναι από τις χειρότερες χρονιές και με αμφίβολες τις προοπτικές του 2009.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr