Scope: Στο BBB- με σταθερό outlook το ελληνικό αξιόχρεο – Στάση αναμονής από τον γερμανικό οίκο

Τα θετικά σχόλια στην έκθεση της διατηρούν «ανοιχτό» το παράθυρο για αναβάθμιση σε επόμενη αξιολόγηση

Τον «χορό» των αξιολογήσεων του 2024 από τους διεθνείς οίκους «άνοιξε» η γερμανική Scope Ratings, με την αξία της ετυμηγορίας της να έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω μετά και την επίσημη αναγνώριση της από την ΕΚΤ, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου, όπως και τις σταθερές προοπτικές του.

Η Scope που πέρυσι έφερε… γούρι στην ελληνική οικονομία αποτελώντας μαζί με την ιαπωνική R&I τους δύο πρώτους οίκους που βαθμολόγησαν το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook, κράτησε σήμερα αμετάβλητη τη βαθμολογία της. Ωστόσο, τα θετικά σχόλια στην έκθεση της διατηρούν «ανοιχτό» το παράθυρο για αναβάθμιση σε θετικό outlook σε επόμενη αξιολόγηση.

Η έκθεση στέκεται στην ώθηση που συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη από την Ευρώπη, ήδη από την εποχή της πανδημίας, αλλά και στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων, με σημείο αιχμής την ισχυρή πτώση του λόγου του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος από το 2020, σε συνδυασμό με την επίσης δυναμική οικονομική ανάκαμψη και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στη συνέχιση των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιόρισαν τους υψηλούς δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αν και στα σημεία ρίσκου επισημαίνονται τα ευάλωτα σημεία που εξακολουθούν να εντοπίζονται στο τραπεζικό σύστημα.

Στην έκθεση γίνεται μνεία και στο θετικό αντίκτυπο που έφερε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ενδυνάμωσε τα ελληνικά ομόλογα.

Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025, έναντι της προβλεπόμενης διαμόρφωσης του ΑΕΠ στο 2,1% το 2023. Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν και η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί, ενώ η πρόσφατη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης αναμένεται να στηρίξουν την ώθηση των επενδύσεων.

Ο λόγος του χρέους αναμένεται να υποχωρήσει περίπου στο 140% ως το 2028 (από το 160% που εκτιμάται ότι βρισκόταν στα τέλη του 2023) υποστηριζόμενος από διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης των τόκων.

newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Παντελεήμονας: Ασύλληπτος ο δράκος των ασανσέρ - Αλλοδαπό νεαρό που μιλά σπαστά ελληνικά αναζητά η ΕΛΑΣ

Γεωργία: Η απίστευτη ιστορία των διδύμων που χωρίστηκαν στη γέννα και βρέθηκαν μέσω TikTok

Ταϊλάνδη: Viral το βίντεο με Ταϊλανδέζα να βγάζει βόλτα το λιονταράκι της... μέσα σε μια Bentley
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr