ΕΧΑΕ: Το πάθημα του Λονδίνου δείχνει το δρόμο

Την ώρα που οι εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών – όπως η Turquoise ή η Chi- x προσπαθούν να «κλέψουν» τζίρους από τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης, η ελληνική ΕΧΑΕ Ψάχνει ένα δεύτερο αποθετήριο προκειμένου να εφαρμοστεί ο φόρος του 10% στα μερίσματα και την υπεραξία.

Στην ίδια απραξία και απάθεια με την ΕΧΑΕ βρίσκονται και οι ελληνικές  χρηματιστηριακές που απλώς προσφέρουν μηχανήματα για εκτέλεση

Την ώρα που οι εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών – όπως η Turquoise ή η Chi- x προσπαθούν να «κλέψουν» τζίρους από τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης, η ελληνική ΕΧΑΕ Ψάχνει ένα δεύτερο αποθετήριο προκειμένου να εφαρμοστεί ο φόρος του 10% στα μερίσματα και την υπεραξία.

Στην ίδια απραξία και απάθεια με την ΕΧΑΕ βρίσκονται και οι ελληνικές  χρηματιστηριακές που απλώς προσφέρουν μηχανήματα για εκτέλεση εντολών. Ήδη μεγάλες χρηματιστηριακές ετοιμάζονται να προσφέρουν  κι αυτή την δυνατότητα, δηλαδή να εκτελούν οι ίδιοι τις εντολές τους.

Διαθέτουν, όμως, κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό που θα τους κατευθύνει, χωρίς απλώς να εισπράττει τις προμήθειες. Οι αλλαγές που έρχονται στον χρηματιστηριακό χώρο είναι μεγάλες  Εξάλλου, το προχθεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Λονδίνου επί 7 ώρες δείχνει τον δρόμο.

Η κατάρρευση του συστήματος του LSE απέδειξε στην πράξη ότι, οι εναλλακτικές πλατφόρμες εμφάνισαν λιγότερες συναλλαγές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Traders από τις δυο πλατφόρμες, ( Financial Times)  « Οι πελάτες τους έδειχναν απροθυμία να κάνουν συναλλαγές χωρίς να υφίσταται μια τιμή αναφοράς από το χρηματιστήριο του Λονδίνου».

Ο ίδιος προβληματισμός σημειώθηκε και στις χρηματιστηριακές εταιρείες του Λονδίνου καθώς εκπρόσωπος της ΤD Waterhouse δήλωνε«ότι, δεν μπορούμε να αφήσουμε πάλι τους πελάτες μας σ΄ αυτή την θέση».

Οι χρηματιστηριακές, όπως ήταν φυσικό, επέρριψε τις ευθύνες στην διοίκηση του Λονδρέζικου χρηματιστηρίου για το γεγονός ότι, ανταποκρίθηκε πολύ αργά απέναντι στην κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών.

Το γεγονός όμως της απουσίας συναλλαγών στις πλατφόρμες την ώρα που έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου και η ετοιμότητα του ίδιου του χρηματιστηρίου δείχνει με απλό τρόπο στην ΕΧΑΕ πως το βάρος πρέπει να δοθεί στην αξιοπιστία του συστήματος συναλλαγών καθώς και στις χρεώσεις.

Ένα δεύτερο αποθετήριο το οποίο θα καταχωρεί τις μετοχές που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου θα προσφέρει στο Υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα θα δώσει νέα έσοδα στην ΕΧΑΕ.

 Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται αξιόπιστες και ανταγωνιστικές σε κόστος συναλλαγές ενώ ταυτόχρονα οι χρηματιστηριακές που έχουν απλώς μηχανήματα εκτέλεσης συναλλαγών χρειάζεται να αλλάξουν, πριν τις αλλάξουν τα ίδια γεγονότα.    

 

 

 

   

 

 

                   

            

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr