Χρέος: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ταχύτερη μείωσή του

Χρέος: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ταχύτερη μείωσή του

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το «μαξιλάρι» των 40 δισ. που κοστίζει 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την πρόωρη εξαγορά ακριβών δανείων και όφελος έως 700 εκατ. τον χρόνο

mitsotakis-xatzidakis
Κινήσεις-έκπληξη για ταχύτερη αποπληρωμή του υφιστάμενου δημόσιου χρέους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει για πρώτη φορά και σχέδιο για μείωση στο αποθεματικό ασφαλείας των 40 δισ. ευρώ, δηλαδή στο περίφημο «μαξιλάρι» που κάθε κυβέρνηση διατηρούσε ως κόρη οφθαλμού (ή ιερό δισκοπότηρο σε κάποιες περιπτώσεις) επί σχεδόν μια εξαετία, αλλά κοστίζει στο κράτος και στους πολίτες 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους!

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεννόηση και με τον ESM, φαίνεται να έχει ωριμάσει η ιδέα πως πρέπει να μπει χέρι στο περιβόητο «μαξιλαράκι», καθώς εξέλιπαν πια οι λόγοι για τους οποίους οι δανειστές το είχαν επιβάλει ως λύση το 2018, αντί να χορηγήσουν πιστοληπτική γραμμή… διά παν ενδεχόμενο στη χώρα.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην πρόωρη εξόφληση χρέους έως 5,3 δισ. ευρώ τον χρόνο (15-16 δισ. ευρώ συνολικά από φέτος μέχρι το 2026 ή 2027) που θα απαλλάξουν το Δημόσιο από ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου, καθώς κοστίζουν σε τόκους 3,9%-4% τον χρόνο. Εκτός από οικονομικά συμφέρουσα, μια τέτοια εξέλιξη είναι εμβληματική γιατί οδηγεί στην εξαφάνιση του «μαξιλαριού» των 12 δισ. από τα δάνεια του 3ου Μνημονίου, τα οποία μένουν «κλειδωμένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος από χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο λαβύρινθος των Kasselakis Co - Απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα, λέει η ΝΔ

Έλληνας άνοιξε τη σημαία στην Αγία Σοφία και έγραψε «Αγαπημένη μου Πόλη, για πάντα Ελληνική» - Αντιδράσεις στην Τουρκία

Προκλητικός ο Τραμπ: Αν δεν εκλεγώ, θα γίνει μακελειό στη χώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης