«Chios Climate Chance»: Πιλοτικό πρόγραμμα στη Χίο για την κλιματική αλλαγή

Στόχος, η αντιμετώπιση του ελλείμματος γνώσης και κατανόησης γύρω από το περιβάλλον μέσα από μια σειρά δράσεων

Στο νησί της ναυτοσύνης, τη Χίο, και πιο συγκεκριμένα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση των δράσεων του πιλοτικού προγράμματος «Chios Climate Chance». Μιας πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας και σηματοδοτεί με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη σύμπραξης όλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, το Ιδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και τη HELMEPA – Ελληνική Ενωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και αφορά την πράσινη μετάβαση του νησιού.

Εχει δε χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό και στοχεύει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος γνώσης και κατανόησης γύρω από την κλιματική αλλαγή μέσα από μια σειρά δράσεων που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα των κατοίκων της Χίου. Είναι διετούς διάρκειας και υλοποιείται σε συνεργασία με τους μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου Επαγγελματικού Ναυτικού Λυκείου TEENS, που αναλαμβάνουν δράση ως το φυτώριο εθελοντών του Προγράμματος.

Ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η επιστροφή στις ρίζες μας είναι το μέλλον και η σωτηρία μας». Μέσα σε λίγες λέξεις, ο καπετάνιος συνόψισε όλη τη φιλοσοφία για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική καταστροφή που είναι ήδη εδώ και απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω σε αυτόν. Απευθυνόμενος στους σπουδαστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είπε: «Εσείς μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Αυτό μόνο να φανταστείτε και γι’ αυτό να προετοιμαστείτε. Το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες». Και συνέχισε: «Στη Χίο έχω φυτέψει όλα μου τα οικόπεδα και δεν υπάρχει κάτι που να μην το παράγω. Είμαι μελισσοκόμος, βγάζουμε ντοματάκια τα οποία είναι ήδη στα μαγαζιά μέσω υδροπονίας, νερό από πηγές το οποίο εμφιαλώνεται – είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Και αυτό το συνεχίζουμε». Επεσήμανε ότι «η επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μία καινούρια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευρά διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης, με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η Γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας. Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο που μας παρουσίασε, “πλανήτης Β” δεν υπάρχει. Και αυτό το διασταύρωσα με τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος ψάχνει στους γαλαξίες να βρει « “πλανήτη Β” », αλλά μου λέει: “Πατριώτη, μην περιμένεις τίποτα, εδώ θα μείνουμε”. Η επιστροφή στις ρίζες μας, στη φύση, είναι το μέλλον και η σωτηρία μας».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για τον βιασμό της 12χρονης: Η ανατομία της εισαγγελικής πρότασης που προκαλεί αντιδράσεις

Εκλογές στη Ρωσία: Πούτιν έως το 2030 - Διεθνείς αντιδράσεις

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν - «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr