Ολι Ρεν: Έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου ο νέος μηχανισμός Στήριξης

Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν...

Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη εργάζονται αδιάκοπα για την εξεύρεση λύσης και δηλώνοντας πεπεισμένος πως τελικά θα αντιμετωπιστεί η κρίση, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος, καθώς η δομή της Ευρωζώνης με τα 17 μέλη της, είναι περίπλοκη.

Στη συνέντευξή του ο Ολι Ρεν ανέφερε πως ο νέος Μηχανισμός Στήριξης θα είναι έτοιμος στα μέσα Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, ένας καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τη σταθερότητα και την προώθηση της απασχόλησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαφώνησε με τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει σε χθεσινή συνέντευξή του, επίσης στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ως προς την επιβίωση του ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τες ακραίες και υπερβολικές.

Διαφώνησε επίσης και με τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα χρειαστούν 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν συμφωνούμε με το ποσό αλλά με το στόχο και προσθέτοντας ότι πρόκειται για διαδικασία σε εξέλιξη και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εισηγήθηκε να υπάρξει ένας "συνδυασμός" των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη.

"Αναρωτιέμαι προσωπικά αν θα ήταν αναγκαίο να έχουμε ένα συνδυασμό των δύο, προφανώς με τη στήριξη των κρατών και εγγυήσεις κατά οργανωμένο τρόπο", είπε η Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να γίνουν ξεκάθαρα δανειστές των κρατών στην έσχατη ανάγκη.

Η ΕΚΤ "δανείζει ήδη, νομίζω με επιφυλάξεις, χωρίς μεγάλη σταθερότητα ή προβλεψιμότητα μακροπρόθεσμα, γεγονός που είναι ασφαλώς κάπως προβληματικό", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον. "Το κάνει πιθανότατα ως γέφυρα προς το EFSF καθώς (το Ταμείο) δεν είναι σε θέση να το κάνει", πρόσθεσε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr