Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά

Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης τα κέρδη θα συνεχίσουν να είναι ισχυρά το 2024-2025 - Τα υψηλά επιτόκια δανείων και οι χαμηλές απομειώσεις οδήγησαν τις επιδόσεις το 2023 - Τι αναφέρει για τα ΝΡΕs

moodys_xr
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα (Ba1, σταθερή προοπτική) ανακοίνωσαν ισχυρά κέρδη για το 2023, υποστηριζόμενες από τα υψηλά επιτόκια δανείων, τις σχετικά χαμηλές απομειώσεις, επισημαίνει η Moody’s σε αναλυτική της έκθεση.

«Οι τράπεζες ήταν σε θέση να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια και να διατηρήσουν άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα, συγκλίνοντας πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2023, μειώνοντας τα σταθμισμένα μέσο δείκτη NPE σε περίπου 4,1%, από 6,2% το 2022 και από το μέγιστο 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Σε αυτό το επίπεδο, οι τέσσερις τράπεζες συγκλίνουν πιο κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ που είναι 2,3%. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιτύχουν οποιαδήποτε σημαντική μείωση ΝΡΕ εν μέσω υψηλών επιτοκίων, αν και η πτωτική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Το συνδυασμένο καθαρό εισόδημα από τόκους (NII) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατέγραψε εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης 51% κατά τη διάρκεια του 2023, μια τάση που αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των επιτοκίων, αλλά και στην υψηλότερη απόδοση του όγκου των δανείων, στηρίζοντας τα βασικά τους κέρδη το 2023. Ενδεικτικά, τα αναφερόμενα βασικά λειτουργικά έσοδα των τεσσάρων ενοποιημένων τραπεζών (NII συν καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% το 2023 και τα λειτουργικά τους κέρδη προ προβλέψεων (συμπεριλαμβανομένων των κερδών από εμπορικές συναλλαγές και τα λοιπά έσοδα) εκτινάχθηκαν κατά 74% περίπου, υποστηριζόμενα από τα ενισχυμένα έσοδα από προμήθειες και τα συγκρατημένα λειτουργικά έξοδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βαλτιμόρη – γέφυρα: Το σήμα κινδύνου από το πλοίο απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία

Οι μαστροποί του Διαδικτύου - «Και 16 να ήσουν δεν θα είχα θέμα»

Μύκονος: Αραβικής καταγωγής γυναίκα αγόρασε βίλα και... εξαφάνισε το εκκλησάκι που υπήρχε στο οικόπεδο - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης