Δήλωση Λαγκάρντ ανεβάζει την πίεση πριν τη συνάντηση με Βενιζέλο

Αισιοδοξία πάντως από τον υπουργό Οικονομικών για την 6η δόση και για το «rollover» των ομολόγων μετά τις επαφές με ξένους τραπεζίτες

Σε θρίλερ για γερά νεύρα φαίνεται πως θα εξελιχθεί η προγραμματισμένη για τις 22:30 (ώρα Ελλάδας) συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του Ταμείου στην Τρόικα. Φρόντισε γι' αυτό, άλλωστε, η κυρία Λαγκάρντ, στέλνοντας σαφές μήνυμα πριν τη συνάντηση, όταν δήλωσε σε Γάλλους δημοσιογράφους, αναφορικά με τις απαιτούμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις: «Αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς».

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, συναντήθηκε νωρίτερα την Κυριακή με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με αντικείμενο τη συμφωνία της 21η Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Ακόμη, θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών και στη συνεχεία, μετά τη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, θα δει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και στη συνεχεία θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση της κυρίας Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Με ανακοίνωσή του από την Ουάσινγκτον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, ενώ τόνισε τη βασική θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του EFSF.

Πέραν δε, των όσων ανακοινώθηκαν το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον πρόεδρο της Deutsche Bank, κ. Τζόζεφ Άκερμαν. Επίσης, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών, με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Από τις έως τώρα επαφές του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού τη θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές, ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και το διεθνή καταμερισμό.

«Όμως, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr