Το «plan B» του Βερολίνου και ο ESM

Με το βλέμμα στις άλλες χώρες του Νότου επισπεύδεται η «λύση» για το ελληνικό πρόβλημα χρέους...

Με τους αναλυτές, τους τραπεζίτες, ακόμα και τους πολιτικούς να συμφωνούν πως το χειρότερο δυνατό σενάριο στην Ευρωζώνη θα ήταν μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η μέχρι πρότινος άτεγκτη στάση των Γερμανών αναφορικά με την «προικοδότηση» των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ κάμπτεται.

Και κάμπτεται με ταχείς ρυθμούς, κάτι που έγινε φανερό στις έως και... αγωνιώδεις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ περί κινδύνου ντόμινο σε περίπτωση στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, αλλά και του υπουργού της των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ευθέως δήλωσε ότι εξετάζεται η κατά έναν χρόνο νωρίτερα ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ΕSM.

Το προφανές ερώτημα είναι γιατί τέτοια μεταστροφή στη γερμανική στάση. Την απάντηση την δίνουν καθημερινά οι αγορές, που πλέον έχουν θέσει στο στόχαστρό τους την Ιταλία, αλλά και οι γενικευμένες πιέσεις προς το Βερολίνο να... ανοίξει τα μάτια και να δει τα πλεονεκτήματα της ενεργοποίησης του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κάτι που έπραξε και τώρα προσπαθεί να... «πλασάρει» στους Γερμανούς πολίτες. Προς τούτη την κατεύθυνση κινούνται τόσο οι σχετικές δηλώσεις του χερ Σόιμπλε, αλλά και η συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters του αρμόδιου για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε, όσο και το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Σε αυτό περιγράφεται η «αγωνία» των στελεχών του γερμανικού οικονομικού επιτελείου και «αποκαλύπτεται» πως οι «σοφοί» του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι για να αποφευχθεί μια «κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης», μόνος τρόπος είναι μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Προϋπόθεση αυτής της εξέλιξης είναι η λειτουργία του ESM.

Κι αυτό γιατί  ο ESM ουσιαστικά και πρακτικά επιβάλλει τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση χρέους κρατών της ευρωζώνης -προσώρας η συμμετοχή στο ελληνικό PSI είναι εθελοντική και μάλλον όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική!

Παράλληλα, η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας καθιστά άνευ αντικειμένου οιαδήποτε «παρελκυστική» τακτική εκ μέρους των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα και τις «ενστάσεις» της Φινλανδίας, που ζητά εγγυήσεις για να συμμετάσχει στη δανειακή διαδικασία. Με «εγγυητή» τον ESM, κάθε τέτοιο αίτημα απλά δεν θα υπάρξει, άρα και καμία καθυστέρηση.

Τέλος, ακριβώς επειδή ο Μηχανισμός θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, θα αμβλυνθεί η «επίθεση» των αγορών κατά των υπολοίπων κρατών του Νότου!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr