Επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας

Επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας

Η αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ «πανάκεια» για τα προβλήματα της Ευρωζώνης;

Αφρικανοί κάνουν μεγάλες αγορές με πλαστά ευρώ
Με αμείωτο ρυθμό  συνεχίζεται η σεναριολογία αναφορικά με την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμα και μετά την διαφαινόμενη έγκριση από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι «αναλυτές» δεν τηρούν πια ούτε τα προσχήματα, καλώντας ευθέως τους Ευρωπαίους ηγέτες να «εκδιώξουν την Ελλάδα από το ευρώ για να επιβιώσει (!) η Ευρωζώνη».

Κλείσιμο
Πιο καυστικοί στις αναλύσεις τους εμφανίζονται οι ειδικοί του site στρατηγικών αναλύσεων Stratfor που εκτιμούν ότι ούτε καν η περιβόητη ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης EFSF δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν πως τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτό το «εργαλείο» των Ευρωπαίων δεν σταματούν στην αποτροπή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά επεκτείνονται στην κάλυψη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ευρωτράπεζες και κυρίως στην ανάγκη για ενίσχυση της Ιταλίας.

Με αυτό το σκεπτικό το EFSF θα χρειαστεί 2 τρισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5 φορές μεγαλύτερα κεφάλαια από αυτά που θεωρητικά του απελευθερώνει η πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων. Συμπέρασμα: αν η Ελλάδα εξαναγκασθεί σε αποχώρηση από το ευρώ, αυτομάτως το Ταμείο Στήριξης θα χρειαστεί πολύ λιγότερα κεφάλαια αφού απλώς θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες ως προς τις ζημίες που θα γράψουν από το ελληνικό «κραχ» και η Ιταλία θα απελευθερωθεί από τις άμεσες πιέσεις των αγορών!

Για την ακρίβεια οι «σοφοί» του Stratfor τονίζουν πως  αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει ως ένα είδος «αντιπυρικής ζώνης» που  θα αποτρέψει την περαιτέρω μετάσταση  της κρίσης. Και συστήνουν ευθέως να «απομονωθεί το ελληνικό χρέος που διαφορετικά θα πυροδοτηθεί οικονομική καταστροφή από την οποία η Ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει».

Ανάλογες «προτροπές»  κάνει και ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει και πως είναι απώς ζήτημα χρόνου η διαγραφή του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο χερ Στάινμπρουκ, ο οποίος εκτός των άλλων φέρεται ως ο επικρατέστερος για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τόνισε πως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια, ότι πρέπει να αποφασιστεί άμεσα μια διαγραφή του ελληνικού χρέους και με αυτές τις παραδοχές να πάψει όλη η σεναριολογία για περαιτέρω ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του EFSF. Με το σκεπτικό πως με την Ελλάδα «εκτός» τα επιπλέον κεφάλαια δεν θα χρειαστούν!!!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης