Τουρισμός: Η Αθήνα στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς - 7,5 εκατ. επισκέπτες με πρώτους τους Αμερικανούς

Τουρισμός: Η Αθήνα στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς - 7,5 εκατ. επισκέπτες με πρώτους τους Αμερικανούς

Η καλύτερη τουριστική χρονιά για την πρωτεύουσα, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία των επίσημων φορέων είναι στο top10 προορισμών στην Ευρώπη - Μειονέκτημα η κακή κατάσταση στα πεζοδρόμια και τις πλατείες του Κέντρου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tourismos-xr
Προς νέο ιστορικό υψηλό, με έναν συνολικό αριθμό ξένων επισκεπτών που αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,5 εκατομμύρια, οδεύει για φέτος ο τουρισμός της Αθήνας, η οποία καθιερώνεται πλέον περαιτέρω ως προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες και για τις πιο σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κύπρος και Ιταλία βρίσκονται στο top 5 των εθνικοτήτων από την Ευρώπη όσον αφορά την επισκεψιμότητα στην πόλη για φέτος, όπου πάντως η πρωτιά ανήκει σταθερά στους Αμερικανούς, με το αεροδρόμιο, ακριβώς λόγω της υψηλής επιβατικής κίνησης, να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το 2024.

tourismos-pinakas


Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, η πρωτεύουσα, η οποία δέχτηκε πέρυσι 7,1 εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών, θα πρέπει να βελτιώσει βασικές υποδομές της: καθαριότητα, πεζοδρόμια, πλατείες και πράσινο είναι τα σημεία που βαθμολογούνται χαμηλότερα από τους επισκέπτες (σ.σ.: και πολύ περισσότερο από τους κατοίκους). «Πέραν της προτεραιοποίησης που πρέπει να τεθεί σε επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης του προορισμού ώστε να αποφευχθούν προκλήσεις αντίστοιχες που αντιμετωπίζει η Βαρκελώνη, όπου οι κάτοικοι ολοένα και περισσότερο εκφράζουν τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στην πόλη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων GBR consulting, βασικό συνεργάτη και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Ρεκόρ στα Airbnb

Η… φόρα που έχει πάρει η Αθήνα τη φετινή χρονιά αποτυπώνεται από τα στοιχεία του αεροδρομίου μέχρι τις κλίνες που βαίνουν αυξανόμενες στην Αττική, ειδικά στο κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεδομένου ότι στα ξενοδοχεία η αύξηση είναι μετρημένη.
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από τη Lighthouse με στοιχεία από τις καταχωρήσεις σε Airbnb, Booking, Vrbo και Τripadvisor, το σύνολο των καταλυμάτων που διατίθενται μέσα από τις μεγάλες πλατφόρμες στο τέλος Μαρτίου στην Αττική αντιστοιχεί σε 28.236. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο από ποτέ, αν ληφθεί υπόψη ότι την αντίστοιχη περίοδο το 2023 ήταν στα 24.085 και το 2019 στα 21.467. Σε επίπεδο κλινών το αντίστοιχο νούμερο φέτος ξεπερνά τις 115,5 χιλιάδες από 100,5 χιλιάδες πέρυσι και 93,5 χιλιάδες, προ πανδημίας, το 2019.
tourismos_plaka

Τα νούμερα των ενοικιαζόμενων είναι πλέον πολύ υψηλότερα από τα νούμερα των ξενοδοχείων, τα οποία, παρά τη φαινομενική αύξηση, έχουν πιο περιορισμένη ανάπτυξη όπως φαίνεται στους αριθμούς: ενδεικτικά, εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας, που ακούγεται περισσότερο όσον αφορά τις νέες ξενοδοχειακές αφίξεις, λειτουργούν με βάση τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου 295 ξενοδοχειακές μονάδες, που αντιστοιχούν σε 18.198 δωμάτια και 34.790 ξενοδοχειακές κλίνες, όταν προ δεκαετίας, το 2013, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στις 227 μονάδες με 27.569 ξενοδοχειακές κλίνες.
Για τη φετινή χρονιά και από πλευράς της ΕΞΑΑΑ εκτιμάται ότι αυτή «τείνει να εξελιχθεί καλά», έχοντας κλείσει το πρώτο (παραδοσιακά αδύναμο) τρίμηνο με αυξημένη μέση πληρότητα 63,5%.

Το αεροδρόμιο

Μία ακόμη θετική ένδειξη έρχεται από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο προχώρησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης επιβατικής κίνησης για το 2024: μετά τη δυναμική επίδοση στην κίνηση του πρώτου τετραμήνου αλλά και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του σε ετήσια επιβατική κίνηση (εσωτερικού - εξωτερικού) 29,9 εκατομμυρίων επιβατών το 2024, 6,3% (ή περίπου επιπλέον 1,8 εκατομμύρια επιβάτες) πάνω από τα επίπεδα του 2023.

Από τα στοιχεία του αεροδρομίου, που αποτελεί τη βασική είσοδο των ξένων επισκεπτών, τα μέχρι στιγμής νούμερα των πρώτων (πιο αδύναμων, λόγω της εποχικότητας) μηνών παραπέμπουν σε διψήφιο ποσοστό αφίξεων από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας την τάση για επιμήκυνση στους περιφερειακούς μήνες. Ετσι, για το πρώτο τετράμηνο του 2024, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 7,7 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.
Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8,4% και 20,2% αντίστοιχα, με την κίνηση εξωτερικού να αντιστοιχεί σε 5,44 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ μόνο για τον μήνα Απρίλιο η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,49 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 16,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου 2023.
aerodromio

Συν 51 προορισμοί

Ο Μάιος σηματοδοτεί την εκκίνηση λόγω της έναρξης των θερινών προγραμμάτων των αεροπορικών για επιπλέον συχνότητες και συνδέσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, όπου ήδη μέσα στον Απρίλιο υπήρξαν 51 νέες προσθήκες από 15 αεροπορικές. Μεταξύ των προορισμών που εντάχθηκαν ή ενισχύθηκαν από τον Απρίλιο είναι οι: Σαγκάη, Σεούλ, Ουάσινγκτον, Βοστώνη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Νέα Υόρκη αλλά και Βαρσοβία, Μπορντό, Μπάρι, Βενετία, Στρασβούργο κ.ά. από τις AΕGEAN, Aer Lingus, Air Canada, American Airlines, Asiana Airlines, Croatia Airlines, Delta, easyJet, Juneyao, LOT, Norwegian, Ryanair, Transavia, United, Volotea.

Ο Μάιος σηματοδοτεί την αύξηση των συχνοτήτων από την Air Canada για Τορόντο και Μόντρεαλ, την ένταξη του νέου προορισμού του Σικάγο από τη United από την τελευταία εβδομάδα του μήνα, όπως και την ολοκαίνουρια προσθήκη της Norse Atlantic για Νέα Υόρκη, κίνηση που έρχεται συμπληρωματικά στις υφιστάμενες συνδέσεις των American, Delta, United και Emirates.

Στους νέους, ευρωπαϊκούς προορισμούς του Μαΐου είναι η σύνδεση με Νίκαια από την easyJet και με Πράγα από τη SmartWings, η οποία αποτελεί και μία από τις νέες αεροπορικές για το αεροδρόμιο της Αθήνας το 2024, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες συνδέσεις των AEGEAN και Eurowings στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Σαράγεβο και Παλέρμο για την AEGEAN, Ανκόνα και Σπλιτ για τη Volotea, Πάλμα και Μάλαγα για την easyJet είναι οι νέοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που προσθέτουν στα προγράμματά τους οι συγκεκριμένες αεροπορικές μέσα στον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα κάνει εκκίνηση για πρώτη φορά και η Air Arabia στη σύνδεση με Σάρτζα, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα της πρωτεύουσας με τα ΗΑΕ, όπου πλέον εξυπηρετείται από πέντε αεροπορικές σε τρεις προορισμούς.
AEGEAN

Το ενδιαφέρον για περαιτέρω «άνοιγμα» προς τις αραβικές αγορές είναι δεδομένο και στο πλαίσιο αυτό την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν και οι σχετικές επαφές στην έκθεση Arabian Travel Market στο Ντουμπάι, εκεί όπου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΟΤ και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Φραγκάκης. Στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης στο Ντουμπάι, AEGEAN και Saudia, η αεροπορική της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία για πτήσεις κοινού κωδικού από και προς Αθήνα, Τζέντα και Ριάντ.

Στους 10 καλύτερους η Αθήνα

Υψηλή είναι η ζήτηση και για ταξίδια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την Αθήνα να φιγουράρει στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τους Αμερικανούς. Η Delta Airlines κατατάσσει την πόλη 4η ανάμεσα στους δέκα προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις για το καλοκαίρι του 2024 (προηγούνται Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη), έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 248% από όλους τους προορισμούς, συγκριτικά με πέρυσι, ως προς το ενδιαφέρον για καλοκαιρινές διακοπές.

Αντίστοιχα συμβαίνει και με τις αναζητήσεις στην Google για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς, με την Αθήνα να βρίσκεται στη 10η θέση. Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τις πόλεις για τις οποίες έχουν υπάρξει οι περισσότερες αναζητήσεις από τις ΗΠΑ στο «Google Flights», για ταξίδια μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Αυγούστου, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, ενώ ακολουθεί η Ρώμη. Η Allianz Partners, επίσης, τοποθετεί την ελληνική πρωτεύουσα στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών προορισμών για το καλοκαίρι για τους Αμερικανούς, στην 9η θέση, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο γνωστός πάροχος ταξιδιωτικών ασφαλίσεων που συνδέεται με την Allianz διαπιστώνει επιπλέον ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα ταξιδέψουν φέτος προς την Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 34% σε σχέση με πέρυσι, με το Λονδίνο και το Παρίσι να κατέχουν την πρωτιά.
akropoli

Αλλά και δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της τουριστικής άνθησης της Αθήνας, οι επισκέπτες της την αξιολογούν θετικά στο σύνολο, ωστόσο εντοπίζουν και βασικές, διαχρονικές αδυναμίες που βαθμολογούνται χαμηλότερα.

Οπως αναφέρει η εταιρεία ανάλυσης GBR Consulting, οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στην πόλη με μία σταθερή βαθμολογία 8,4 στα 10 (η Θεσσαλονίκη έπεσε στο 7,8/10, τη χαμηλότερη επίδοση από το 2015). Οι ξενοδοχειακές υποδομές και στις δύο περιπτώσεις βαθμολογούνται ψηλά, στο 8,6 για την Αθήνα (8,4 στη Θεσσαλονίκη), ωστόσο στην πρωτεύουσα, ειδικά «κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τη δημόσια καθαριότητα και την ασφάλεια», όπως επισημαίνει σχετικά η GBR.

Οι επισκέπτες της Αθήνας βαθμολογούν την πόλη πιο χαμηλά, με 6,4/10 στα θέματα της καθαριότητας και με 6,9/10 στην κατάσταση των πεζοδρομίων και των πλατειών. Στο 7,2 είναι η βαθμολογία για το πράσινο και στο 7,4 τα θέματα ασφάλειας.

Μείωση μέσης δαπάνης

Ως προς τα συνολικά νούμερα του τουρισμού στην Αθήνα, με βάση τα στοιχεία του 2023, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχεδόν το 1/5 (19,2%) επί του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων της περσινής χρονιάς (3,79 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί στην Αττική, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 32,9% έναντι του 2022. Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί αποτελούν το τοπ 3 των εισερχόμενων αγορών με βάση τις εισπράξεις, αν ληφθεί υπόψη ότι από το σύνολο των 3,79 δισ. ευρώ, από τις ΗΠΑ προήλθαν πέρυσι τα 506 εκατ., από το Ηνωμένο Βασίλειο τα 379 εκατ. και από τη Γερμανία εισπράξεις ύψους 322 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το γεγονός ότι η Αθήνα πλέον καθιερώνεται ως προορισμός για σύντομες αποδράσεις Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό και με τη γενικότερη τάση που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για μειωμένη διάρκεια παραμονής στους τουριστικούς προορισμούς οδηγεί και στην αντίστοιχη μείωση της μέσης δαπάνης ανά επίσκεψη:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το ΙΝSETE, το 2023 η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Αττική ήταν στα 480 ευρώ, από τα 507 της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Μείωση επίσης κατά 10% σημείωσε και η μέση διάρκεια παραμονής στην Αττική, στις 5,6 διανυκτερεύσεις από τις 6,2 που ήταν ο μέσος όρος το 2022. Από την άλλη πλευρά, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Αττική αυξήθηκε πέρυσι στα 85 ευρώ στο +5%, έναντι του 2022.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζένιφερ Λόπεζ: Ελληνίδα αεροσυνοδός «αδειάζει» την σταρ - Αν ήταν άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε την αστυνομία

Αποκαλύψεις του «New Yorker»: Ο κλέψας του κλέψαντος στο Βρετανικό Μουσείο

Γαλλία: Τουλάχιστον δύο νεκροί σωφρονιστικοί υπάλληλοι από επίθεση σε βαν που μετάφερε κρατούμενο στη Νορμανδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης