EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025

EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025

Η βελτίωση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης και από πού προέρχονται οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα - «Χαμηλώνουν» οι προσδοκίες για την Ευρώπη - Εξαντλείται το «μέρισμα της ειρήνης»

elliniki-oikonomia
Με ταχύτερους ρυθμούς θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος και το 2025, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις τελευταίες προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών, στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στην έκθεση «Regional Economic Prospects, May 2024», οι οικονομολόγοι της EBRD σημειώνουν ότι -αν και το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε «μόλις κατά 2% το 2023», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά- οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, «με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,6% το 2025».

Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο που αναφέρεται στην ελληνική οικονομία αναφέρει:

«Έπειτα από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021 και το 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2% το 2023, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τόσο η ιδιωτική, όσο και η δημόσια κατανάλωση, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%).

Κλείσιμο
Οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στον αποπληθωρισμό το 2023. Ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας φθάσει σε διψήφια ποσοστά το 2022. Επιπλέον, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας κατά τη διάρκεια του 2023 για τρεις από τους τέσσερις κύριους οίκους αξιολόγησης».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η Λόπεζ δεν ήθελε ούτε να την κοιτάζουμε, λέει η αεροσυνοδός που την «άδειασε» - Αγενής και η Άνιστον

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Αμρά που απέδρασε στη φονική ενέδρα στη Νορμανδία - Σκληρός ποινικός με 13 καταδίκες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες σε σχολικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης