Δεν κουνιέται φύλλο στις τράπεζες

Κοινός τόπος ήταν για την τραπεζική αγορά η πεποίθηση οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών βαίνουν επιβραδυνόμενοι. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν την έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε στο μισό, από 21% περίπου τον Ιούλιο του 2007, φέτος η αύξηση των δανείων τον αντίστοιχο μήνα π

Κοινός τόπος ήταν για την τραπεζική αγορά η πεποίθηση οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών βαίνουν επιβραδυνόμενοι. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν την έτσι κι αλλιώς αναμενόμενη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε στο μισό, από 21% περίπου τον Ιούλιο του 2007, φέτος η αύξηση των δανείων τον αντίστοιχο μήνα περιορίστηκε στο 11%.

Τα υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 74,82 δισ. ευρώ (με τις τιτλοποιήσεις) και για τα καταναλωτικά στα 35,12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα υπόλοιπα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στα 113 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των  τιτλοποιήσεων (ύψους 14,86 δισ. ευρώ).

Η επιβράδυνση αυτή οφείλεται εν μέρει στην οικονομική δυστοκία των νοικοκυριών απόρροια της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας, ωστόσο εμπεριέχει και την παραδοσιακή «στασιμότητα» που παρατηρείται στην αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξέλιξη της κρίσης ειδικά τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και η αβεβαιότητα για την τύχη του ασφαλιστικού κολοσσού της AIG, έχει αυξήσει το βαθμό ανησυχίας των νοικοκυριών με αποτέλεσμα ο ρυθμός χορήγησης δανείων να εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική επιβράδυνση  και το Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τους φόβους της αγοράς πως η συνεχιζόμενη επιβράδυνση μπορεί να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης σε μονοψήφιο ποσοστό.

Το πρόβλημα περιπλέκεται, καθώς η πλειοψηφία όσων καταφεύγουν κατά την παρούσα φάση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια δανειοδότησης, ενώ εκείνοι που δυνητικά θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν, αποφεύγουν να εκτεθούν τώρα σε τραπεζικό δανεισμό, έχοντας γίνει πιο συντηρητικοί λόγω της έντονης αβεβαιότητας και του αρνητικού οικονομικού κλίματος καθώς και λόγω του ότι η μεγάλη πλειοψηφία διατηρεί κάποιας μορφής χρέος προς τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφθασε στα 230 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο του ΑΕΠ της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr