ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

Σύσκεψη κορυφής σήμερα με διαχειριστές και ΡΑΑΕΥ με κύριο «μενού» τις περικοπές ενέργειας

logariasmoi-revmatos
Μέτρα για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα από την παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, επιστρατεύει η κυβέρνηση για να μετριάσει τις περικοπές ενέργειας που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στις ΑΠΕ και προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες για τα έργα.

Το θέμα των περικοπών μπαίνει πολύ ψηλά στην ενεργειακή ατζέντα του υπουργείου και ανασύρει στο τραπέζι τα πολυδύναμα (πορτοκαλί) τιμολόγια που έρχονται να προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις μέσα στην μέρα και να κατευθύνουν τους καταναλωτές σε ώρες με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Παρουσιάστηκαν πέρσι το καλοκαίρι ως η τέταρτη επιλογή της χρωματικής παλέτας τιμολογίων αλλά ουδείς από τους παρόχους ασχολήθηκε μαζί τους, λόγω απουσίας έξυπνων μετρητών. Οι τελευταίοι απουσιάζουν από τον οικιακό τομέα και στην μέση και υψηλή τάση που υπάρχουν και αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής κατανάλωσης είναι τέτοιο το προφίλ τους που η μεταφορά φορτίων εκ των πραγμάτων περιορίζεται. Οι προμηθευτές ενέργειας υποστηρίζουν ότι θα είχαν λανσάρει αντίστοιχα προϊόντα αν το ΥΠΕΝ είχε προχωρήσει στην θέσπιση του πλαισίου εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικών τιμολογίων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για την αντικατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών συνολικού ύψους 1,2 δισ. πέρασε λόγω ενστάσεων από σαράντα κύματα και θα καθυστερήσει. Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει ένα μίνι διαγωνισμό για 360.000 συσκευές που θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μεγάλους καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

Το νυχτερινό τιμολόγιο

Στα πρόσθετα μέτρα, τα οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μελετά και αξιολογεί καθώς μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των περικοπών είναι να διαφοροποιηθούν οι ώρες του νυχτερινού τιμολογίου. Το χειμερινό και αντίστοιχα θερινό νυχτερινό τιμολόγιο σχεδιάστηκαν σε άλλες εποχές όταν οι λιγνιτικές μονάδες κυριαρχούσαν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής και αποτελούν ένα μέτρο που χρειάζεται να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Η μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο και στις περικοπές από ΑΠΕ, θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή των διαχειριστών και της ΡΑΑΕΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Απολογείται σήμερα ο δολοφόνος της 40χρονης στο Μενίδι - Το βίντεο με την ενέδρα θανάτου που έστησε

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής» μεταδίδει η ιρανικη τηλεόραση

Επιμένει και σήμερα το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης - Πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης