ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή

«Οι Ευρωπαίοι υπερδάνεισαν μιαν υπερχρεωμένη χώρα» λέει ο ΟΟΣΑ –Προβληματισμένος ο Ρεν για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή
Με ευθείες βολές κατά των δανειστών της Ελλάδας αλλά και προβληματισμό αναφορικά με τους στόχους του προϋπολογισμού της Ελλάδας και για τη νέα χρονιά, οι … εκτός Ευρωζώνης παράγοντες εστιάζουν στην διαχείριση της «ελληνικής υπόθεσης» από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και απευθύνουν έκκληση για άμεσες και πάντως πιο ριζικές λύσεις.

Ο κύριος Κάρλος Κοταρέλι, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, τόνισε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα μας έχει προφανέστατα πραγματοποιήσει άλματα προόδου προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας της, πλην όμως όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής ΔΕΝ είναι αρκετά και χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγαλύτερη προσπάθεια, προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα ακόμα πιο πολύ από τους στόχους που τίθενται και για φέτος, αλλά και για το 2012!

Σε ανάλογη κατεύθυνση – αλλά με πολύ πιο ‘ρεαλιστική’ προσέγγιση – κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, που ελάχιστες ώρες μετά την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, εμφανίζεται προβληματισμένος για το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει για τη νέα χρονιά, διερωτώμενος αν επαρκούν τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και εάν μπορεί σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει!!!

Κι αν αυτή ήταν μια ‘ψυχρολουσία’ ενόψει και της επικείμενης απόφασης του ΔΝΤ για την περιβόητη – πλέον – έκτη δόση του υφιστάμενου δανείου, την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία έθετε το πρόβλημα της διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος χρέους στη σωστή του βάση. Δηλώνοντας ευθέως και δημοσίως πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τον περαιτέρω δανεισμό της χώρας μας «δεν μειώνει πρακτικά το χρέος, αλλά αντίθετα το αυξάνει» και προτρέποντας τους πολιτικούς ταγούς της Ευρωζώνης να «πιέσουν τους ιδιώτες επενδυτές να αποδεχτούν υψηλότερες απώλειες από αυτές που ορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα», με δυο λόγια να αποδεχθούν ένα «κούρεμα» στο συνολικό χρέος της χώρας μας κατά πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε πρόβλεψη και παραδοχή έχουν … σχεδιάσει επί χάρτου οι εταίροι και δανειστές μας. Δανειστές που κατά τον κύριο Γκουρία «υπερδάνεισαν μια ήδη υπερχρεωμένη χώρα» …

Άποψη με την οποία συντάσσονται και οι αναλυτές της Moody's Investors Service που εκτιμούν πως για να είναι αποδοτική μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνουν απομειώσεις της τάξης τουλάχιστον του 60%, «ώστε να κατέβει το χρέος σε ανεκτά επίπεδα».
Κλείσιμο

Απόψεις που ενδεχομένως βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Γερμανία, την Ολλανδία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες του αποκαλούμενου «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης, όχι όμως και στη Γαλλία με τις μακράν πιο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος τράπεζες.

Νωρίτερα επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος οικονομολόγος – Κασσάνδρα Νουριέλ Ρουμπινί. Ο οποίος, στους γνωστούς δραματικούς τόνους του, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη πρέπει να... βγάλει από το οπλοστάσιό της ένα “μπαζούκα” 2 τρισ. ευρώ πριν είναι πολύ αργά». Εστίασε δε το πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους «δύο ελέφαντες» (Σ.Σ: Ιταλία και Ισπανία). Υπονοώντας πως εάν οι δύο αυτές χώρες αναγκαστούν να προσφύγουν στην κοινοτική αρωγή, τότε ούτε τα 2 τρις ευρώ δεν θα φτάνουν για να «σβήσουν» τη φωτιά της κρίσης.

Όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα ο κύριος Ρουμπινί επανέλαβε παλαιότερη άποψή του πως «ακόμη και αν μειωθεί το χρέος, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει αν δεν υπάρξει επιστροφή στη δραχμή».

Με αυτά τα δεδομένα το Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο μπορεί να μην δώσει απαντήσεις και ειδήσεις αναφορικά με το φλέγον θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου «ζωής» για τη χώρα μας, όμως σίγουρα θα δώσει ένα πρώτο δείγμα «ισορροπιών» στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς να εμφανίζεται ίσως πιο διαλλακτικός παρά ποτέ και πάντως πιο γλαφυρός όλων, λέγοντας πως στόχος των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και όχι να «την αφήσουν να πεθάνει θεραπευμένη» …

Ίδωμεν … 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης