Γιώργος Προβόπουλος: Πέθανε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γιώργος Προβόπουλος: Πέθανε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών νικημένος από τον καρκίνο - Ήταν διοικητής της ΤτΕ στα πρώτα, δύσκολα χρόνια των Μνημονίων

Γιώργος Προβόπουλος: Πέθανε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Σε ηλικία 74 ετών, πέθανε ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1950 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Βρετανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μετά από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1979 έως το 2007 δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 συμμετείχε μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο σε επιτροπή που σύστησε η Κυβέρνηση Ζολώτα για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το 1993 ο Γιώργος Προβόπουλος μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, και εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank. Το 2004 είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας. Την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τον Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια επέβλεψε την πώλησή της στους Γάλλους της Credit Αgricole.

Μεταξύ 2006 και 2008 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Τον Ιούνιο του 2008 έληξε η εξαετής θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, που είχε επιλεγεί το 2002 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Προβόπουλος διορίστηκε διοικητής της ΤτΕ με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Έμελλε να είναι στη θέση αυτή την πιο δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα προσέφυγε στην τρόικα των δανειστών και στα Μνημόνια. 

Η θητεία του έληξε το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η θητεία στην ΤτΕ

Μπορεί η εξάχρονη θητεία του Γιώργου Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να συνέπεσε με μία από τις πλέον θυελλώδεις οικονομικές περιόδους της ιστορίας της χώρας (2008-2014), εντούτοις ο ίδιος ουδέποτε λύγισε.

Κλείσιμο
«Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, λίγο αφότου παρέδωσε τα ηνία στον σημερινό διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, αισθανόμενος απελευθερωμένος. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε από νωρίς προειδοποιήσει για το «τσουνάμι» που ερχόταν. «Το έκανα από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα. Ενημέρωσα για τα ελλείμματα το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009 την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Ουδείς μπορεί να πει ότι η ΤτΕ δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα ζητήματα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της χώρας και η έξοδος από το ευρώ απεφεύχθη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012, όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας. Η συμβολή του δε, στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα υπήρξε καθοριστική, θεμελιώνοντας έτσι, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαχειριστεί την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Επί θητείας του, άλλωστε, συγχωνεύτηκαν 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τον τραπεζικό κλάδο να λαμβάνει τη μορφή που έχει σήμερα, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eθνική Tράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), έχοντας γλιτώσει από βέβαιη χρεοκοπία.

Το χρονικο της κρίσης

Σύμφωνα με το «Χρονικό της Κρίσης», την έκδοση της ΤτΕ που περιγράφει την οικονομική περίοδο 2008 – 2013, από το Φεβρουάριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2012 η ζήτηση για μετρητά γιγαντώθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδας έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά επεισόδια αυξημένων εκροών, τα οποία προκαλούσε κυρίως η αρνητική ειδησεογραφία. Ειδικότερα, η ΤτΕ έπρεπε να καλύψει τη ζήτηση γιατί διαφορετικά ο κόσμος θα έχανε κάθε εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι μεγαλύτερες εκροές παρουσιάστηκαν κατά την εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (3 δισ. ευρώ), την εβδομάδα 22 – 26 Μαρτίου 2010, οπότε υπήρξαν φήμες για την κήρυξη πτώχευσης (2 δισ. ευρώ) και την εβδομάδα ανακοίνωσης της εισόδου της Ελλάδας στο Μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010 (1,5 δισ. ευρώ). Τα αντίστοιχα ποσά πριν την κρίση ξεπερνούσαν τα 100 εκ. ευρώ.

Η αντίδραση της ΤτΕ ήταν να αυξήσει τις χρηματοαποστολές κατά 120. Επιπλέον ζήτησε από την ΕΚΤ για την κάλυψη της έκτακτης ζήτησης τρεις έκτακτες χρηματοπαραλαβές από άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες και συγκεκριμένα μία από εκείνη της Ιταλίας και δύο από εκείνη της Αυστρίας κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος 2010 – Ιούνιος 2012 συνολικής αξίας 5,26 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της η 2χρονη στη Θεσσαλονίκη - Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη

Βρέθηκε σώα η μαθήτρια Β' Δημοτικού που εξαφανίστηκε σε σχολική εκδρομή έξω από τη Θεσσαλονίκη


Το «υπόγειο του τρόμου» στη Μαγιόρκα: Κρατούσε την ανήλικη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ από το 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης