Eurostat: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat - Ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με πτώση σε μηνιαίο επίπεδο

plithorismos
Σημαντική μείωση στο 2,3% παρουσίασε στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021.

Στην ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο που η Ελλάδα έχει πληθωρισμό χαμηλότερο της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, με το δείκτη στο -0,3%.
eurostat2
Κλείσιμο

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στην Ελλάδα στο 3,2% από 3,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε σταθερός στο 2,4%.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).
eurostat1

Μπροστά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ έπειτα από δύο χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως όλα δείχνουν η ΕΚΤ θα έχει πλήρως το ελεύθερο για να προχωρήσει στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση των επιτοκίων  μετά από 2 χρόνια, και 10 συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας στο 4,75%. Αναμένεται μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δεν θα επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου.

Η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 0,25% στο 0,75%, ενώ η τελευταία έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 4,5% στο 4,75%.

«Οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα παραμείνουμε στο περιοριστικό εύρος», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλπ Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετοί», είπε ο Λέιν ,απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αιφνιδιάσει τις αγορές με μια απροσδόκητη κίνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, τονίζει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στραφεί σε μια πιο χαλαρή πορεία.

Ο Ιταλός τραπεζίτης εκτιμά ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό: «Εξαιρώντας τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες πριν φτάσει στο επίπεδο του στόχου μας, το επόμενο έτος », είπε ο Τσιπολόνε . «Τα τελευταία στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χαλαρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με ασύμμετρη απάντηση απειλεί η Μόσχα μετά το «οκ» Μπάιντεν στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με όπλα των ΗΠΑ

Βορίδης: Δημιουργεί καχυποψία ότι ο Κασσελάκης δεν εμφανίζει το πόθεν έσχες

Για την αξία του ταξιδιού σε κείμενα Καζαντζάκη, Παλαμά και Χατζηδημητρίου τα θέματα της Γλώσσας στις Πανελλαδικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης