Έντοκα γραμμάτια: Νέα έκδοση αύριο από το Δημόσιο - Γιατί αποτελεί επενδυτική ευκαιρία

Έντοκα γραμμάτια: Νέα έκδοση αύριο από το Δημόσιο - Γιατί αποτελεί επενδυτική ευκαιρία

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την νέα δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων - Πώς μπορούν να μετέχουν οι «μικροκαταθέτες»

omologa
Σημαντική απόδοση στην περιοχή του 3%, κόντρα στις μηδενικές -ουσιαστικά- αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων είναι πιθανό να πετύχουν νοικοκυριά και γενικά, φυσικά πρόσωπα, με τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διατίθενται από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Αύριο, 5 Ιουνίου το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ, ποσό σχετικά μικρότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 και φθάνει έως και Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024.

Η εκτίμηση για την απόδοση στην περιοχή του 3% προέρχεται -με επιφύλαξη- από αναλυτές της αγοράς που πιστεύουν ότι ίσως και να αργήσουμε να την ξαναδούμε! Θυμίζουν ότι την ερχομένη Πέμπτη η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει στην πρώτη περικοπή των δεικτών της, μετά την έναρξη ενίσχυσής τους το καλοκαίρι του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2024 και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,73%. Τώρα όμως το δημόσιο ζητά μικρότερό ποσό κάτι που σαφως θα επηρεάσει την τελική απόδοση.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

Τα ομόλογα είναι ένας τύπος επένδυσης που μπορεί να προσφέρει και σε αποταμιευτές σταθερή ροή εισοδήματος για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δάνειο με λήξη, το οποίο χορηγεί ένας επενδυτής σε μια κυβέρνηση, δήμο ή εταιρεία που υπόσχεται να αποπληρώσει στον επενδυτή το κεφάλαιο της επένδυσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, συν τους τόκους.

Το «άνοιγμα» της συμμετοχής των φυσικών προσώπων σε δινει την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός εγγραφής, για παράδειγμα, και στην επόμενη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ο περιορισμός των 15.000 ευρώ ισχύει ανά ISIN έκδοσης και ανά ΑΦΜ.

Ως κίνητρο για τη συγκεκριμένη επένδυση λειτουργεί και η κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Ετσι, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

Η διαδικασία

Η απόκτηση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου είναι απλή διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά των εντόκων μπορούν, εν όψει δημοπρασιών, να εγγραφούν στις σχετικές λίστες στις τράπεζες, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα και τις εξουσιοδοτήσεις που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια επενδυτικών πράξεων, δεσμεύοντας, κατ’ ελάχιστον 15.000 ευρώ, που είναι το όριο για τη συμμετοχή στην πρωτογενή αγορά.

Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, να αγοράσουν τίτλους μέσω τραπεζών, κατά την πάγια πρακτική, συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) και η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται στις τράπεζες ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις για πόθεν έσχες Κασσελακη: Είναι όλο παραμύθι, αυτός είναι μέσα και μισό εκατομμύριο!

Το μήνυμα της Νεφισέ στον Φάνη και η δεύτερη μονομάχος του Survivor - Δείτε βίντεο

Όταν η οικογένεια Κασσελάκη αποθέωνε τον περασμένο Αύγουστο στο Google το μαγαζί του Stefanos στις Σπέτσες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης