ΕΛΣΤΑΤ: «Πατάει καλά» ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% εφέτος - Οφέλη για Δημόσιο και νοικοκυριά

Ευχάριστη έκπληξη από την ανάπτυξη - Οι αυξήσεις αποδοχών 5,9% στους μισθωτούς ξεπερνούν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Προς νέα εντυπωσιακή επίδοση κινείται το 2024 η ελληνική οικονομία. Με «ατμομηχανή» τις επενδύσεις και τον τουρισμό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε 2,1% στο α΄τριμηνο φέτος (έναντι του α΄τριμήνου πέρυσι).

Η επίδοση αυτή φαίνεται να υπερβαίνει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει για φέτος ετήσια ανάπτυξη 2,5% «ποντάροντας» σε ρυθμούς κοντά στο 3% λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να επιδράσει ανοδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους.

Η Αθήνα διαψεύδει ευχάριστα πάντως τις τελευταίες προβλέψεις που δημοσίευσε τέλη Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί προέβλεπε συνολικά για φέτος ετήσια ανάπτυξης 2,2%.

Με αύξηση 2,1% από την αρχή της χρονιάς όμως, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να μην ξεπεραστεί σημαντικά λόγω του νέου άλματος που αναμένεται στον Τουρισμό. Ειδικά αν ληφθεί υπόψιν ότι το 3ο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αποδείχθηκε καταστροφικό, λόγω της μεγάλης πλημμύρας στη Θεσσαλία, μπορεί το άλμα του ΑΕΠ το καλοκαίρι να ξεπεράσει και το 3%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί τελικά να αποδειχθεί και εξαπλάσια από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (0,8% σύμφωνα με την Επιτροπή) καθώς ήδη είναι πεταπλάσια!

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Το πανεπιστήμιο του Howard ανακαλεί το πτυχίο του Diddy μετά το βίντεο με τον ξυλοδαρμό στην πρώην του

Κατεδαφίζεται η γέφυρα στον Ισθμό - Σε ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην Αθηνών - Κορίνθου και «μπλόκο» στα φορτηγά - Δείτε βίντεο


Αθλήτρια του βάδην πανηγύριζε το χάλκινο μετάλλιο και η αντίπαλος της το πήρε από το... στόμα - Δείτε πώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr