Ναυτιλία: Υπερπροσφορά στα containerships

Οι παραγγελίες από τους Έλληνες εφοπλιστές έφτασαν τα 2 δισ. δολάρια

Η υπερπροσφορά χωρητικότητας στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προκαλεί «πονοκέφαλο», καθώς ο ρυθμός παραγγελιών κινείται ανοδικά.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς κύκλους, οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2013. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και φέτος την ίδια περίοδο να έχουν παραγγελθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. TEU σε νέα χωρητικότητα, ενώ οι παραδόσεις το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 1,4 εκατ. TEU.

Αιτία είναι οι ελκυστικές τιμές ναυπήγησης, αλλά και η ανάκαμψη του θαλάσσιου εμπορίου. Το 2013 αναμένεται να παραδοθούν πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,59 εκατ. TEU, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένα ναυπηγεία που έχουν διαθέσιμες κλίνες για να δεχτούν νέες παραγγελίες κατασκευής πλοίων με ορίζοντα παράδοσης το 2013. Μόλις έναν χρόνο πριν υπολογιζόταν ότι το 2013 θα παραδίδονταν πλοία με μεταφορική ικανότητα μόλις 380.000 εμπορευματοκιβωτίων.

Το ποσοστό αύξησης του παγκόσμιου στόλου θα είναι 9,9% το 2012 και 11,3% το 2013 - αντί 8,8% και 8,9% αντιστοίχως.

Παραγγελίες 2 δισ. από τους Έλληνες
 
Ο ελληνικός εφοπλισμός ενίσχυσε την παρουσία του στον τομέα των containerships. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνες εφοπλιστές από την αρχή του 2011 έχουν παραγγείλει 40 και πλέον πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, από τα 7 δισ. δολάρια που περίπου έχουν επενδυθεί παγκοσμίως σε containerships.
Oι Ελληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Lloyd’s List, δίνουν δυναμικό «παρών» στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, η Technomar Shipping φέρεται, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς κύκλους, να έχει προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων πλοίων κατασκευής 1996-1997 έναντι 34 εκατ. δολαρίων το καθένα.

Επίσης, ίδιες πληροφορίες θέλουν τη ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping του Συμεών Παληού έτοιμη να αγοράσει επιπλέον πλοία μεταφοράς κοντέινερ. Η εταιρεία έχει στόλο που αποτελείται από πέντε κοντέινερ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr