Τι σημαίνει και πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο

Κίνηση-έκπληξη και υψηλού συμβολισμού στέλνει μήνυμα οικονομικής σταθερότητας στις αγορές

«Χέρι στο μαξιλάρι» των 40 δισ. ευρώ, αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση, με στόχο να αποπληρώσει πρόωρα «ακριβά» δάνεια 8 δισ. που κουβαλά η χώρα από το πρώτο Μνημόνιο, μειώνοντας κατά 300-350 εκατ. ευρώ το χρόνο την επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για τόκους. Σπάει ταυτόχρονα και ένα «ταμπού» που χρονολογείται από το 2018, καθώς οι δανειστές δεν επέτρεπαν ως τώρα στην Αθήνα να τα αποπληρώσει πρόωρα, με τα χρήματα από το δάνειο που πήρε η χώρα όταν τέλειωσε το Γ΄ Μνημόνιο το 2018.

Το σχέδιο ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε προ τριμήνου το ΘΕΜΑ και το newmoney.gr. Πρόκειται για κίνηση- έκπληξη και υψηλού συμβολισμού, που στέλνει μήνυμα οικονομικής σταθερότητας στο εξωτερικό, την μεθεπομένη μόλις των ευρωεκλογών.

Θα αφορά πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. για τις δόσεις της τριετίας 2026-2028 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ ανά έτος. Η σχετική έγκριση από τον ESM και το EuroWorking Group αναμένεται τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αποπληρωμής στα τέλη του 2024.

Θα είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ταχύτερη αποπληρωμή υφιστάμενου δημοσίου χρέους, μειώνοντας δραστικά (κατά 20% ή και κάτω από τα 30 δισ.) το αποθεματικό ασφαλείας των 37-40 δισ. ευρώ που διατηρούσε το περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας» ως «κόρη οφθαλμού» η χώρα επί σχεδόν μια εξαετία!

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό - Στα τηλέφωνα υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Κάθε πόλη έχει και τη δική της ελληνική μπίρα

Ασημένιος ο Καραλής στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr