ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

Τα εμπόδια που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και η μάχη μεταξύ ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ

aiolika-yperaktia1
Σαφές μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον ηλεκτρικό χώρο και να αναπτύσσει την αγορά των ΑΠΕ, στέλνουν οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας, κρούοντας το καμπανάκι για τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την διαχείριση των τοπικών αντιδράσεων σε σχέση με την χωροθέτηση των έργων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αλλαγή σχεδιασμού για τα υπεράκτια αιολικά.

Την άποψη ότι οι περικοπές ενέργειας δημιουργούν τεράστιες ανασφάλειες και ανησυχίες εξέφρασε κατά την τελετή εορτασμού της αιολικής ενέργειας ο Παναγιώτης Λαδακάκος πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Eπιστημονική Ένωση Αιολικής Ενεργειας), παρουσία του κ. Γιώργου Περιστέρη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ισχυρών εκπροσώπων και φορέων της αγοράς αλλά και μελών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα αιολικά πάρκα επηρεάζονται ασύμμετρα για ένα πρόβλημα που δεν έχουν δημιουργήσει τα ίδια. Είναι κρίσιμο είπε, η πολιτεία να καταλήξει το συντομότερο σε ένα ξεκάθαρο, δίκαιο και προβλέψιμο πλαίσιο που να σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ελλάδα όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου έχει ανέβει πίστα, την οποία για να περάσει με επιτυχία πρέπει να γίνουν κρίσιμες προσαρμογές.

Σήμερα, ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι κυρίαρχος καθώς ξεπερνάει πλέον το 50% (τον Απρίλιο κάλυψε το 64%) των ενεργειακών αναγκών. Και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού στόχος είναι η εγκατάσταση περίπου 23 GW ΑΠΕ έως το 2030 από 12 GW που είναι σήμερα.

Κλείσιμο
Ωστόσο, oι εταιρείες οφείλουν να κοιτάξουν μπροστά και να μην πέσουν θύματα της μέχρι σήμερα επιτυχίας τους, λένε στελέχη του κλάδου θεωρώντας ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης έχει μπει σε κάποιο αυτόματο πιλότο. «Η απαιτούμενη προσπάθεια από δω και πέρα είναι πολύ πιο μεγάλη για να φτάσει η χώρα από το 50% στο 80% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Και ακόμα πιο επίπονη για να πάμε από το 80% στην πλήρη κλιματική ουδετερότητα» τόνισε ο κ. Λαδακάκος.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αποτελεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύμμαχο της πολιτείας και με τις παρεμβάσεις της συνδράμει στην σταθερή βελτίωση του περιβάλλοντος των ΑΠΕ. «Είμαστε περήφανοι που δεν έχουμε πέσει στην παγίδα του άκρατου λαϊκισμού ακόμα κι αν αυτό μερικές φορές θεωρείται ως σημάδι αδυναμίας». Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και έδωσε μερικές επικεφαλίδες των εμποδίων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης