Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι

Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι

Λόγω των καταστροφών υπήρξαν 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, που σημαίνει λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πιο ποιοτική

Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι
Ο διατροφικός «χρυσός» του Θεσσαλικού Κάμπου, το σκληρό σιτάρι που μόλις ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός του, είναι μια σοδειά εξαιρετικής ποιότητας, λένε οι αγρότες, οι οποίοι βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες των φαινομένων Ντάνιελ και Ελίας. Όμως και το κριθάρι που αλωνίστηκε λίγο νωρίτερα είχε καλές παραγωγές, εντός από περιοχές όπως ο Δήμος Κιλελέρ που χτυπήθηκε από τα φαινόμενα του Φθινοπώρου. Αυτή η συνθήκη και το γεγονός ότι λόγω των καταστροφών είχαμε 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, δείχνει πως έχουμε λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πολύ ποιοτικότερη.

Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες

Με αυτή την εξίσωση θα έλεγε κανείς πως οι τιμές θα είναι καλές φέτος, αλλά μάλλον αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα οι τιμές που διαπραγματεύεται στην Ελλάδα το σκληρο σιτάρι είναι από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, μια τιμή που είναι στο όριο του κόστους καλλιέργειας. Σε άλλες περιπτώσεις οι έμποροι δίνουν 20 λεπτά για αρχή και εκκαθάριση αργότερα. Την ίδια ώρα το σιτάρι της Τουρκίας, που είναι μεγαλύτερη παραγωγή αλλά υποδεέστερη σε ποιότητα, κλείνει με τιμές κοντά στα 33 λεπτά ανά κιλό. «Για να καταλάβει κανείς πόσο καλό είναι το δικό μας το σιτάρι, με βάση τα χαρακτηριστικά του το ελληνικό θα χρειαστεί ένα κιλό σιτάρι για ένα κιλό μακαρόνια και το τούρκικο περίπου 1,5 κιλό», λένε οι Θεσσαλοί αγρότες. Μάλιστα φοβούνται πως οι έμποροι με μοχλό πίεσης το τουρκικό σιτάρι, θέλουν να πετύχουν χαμηλή τιμή αγοράς για την εγχώρια παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες αποφάσισαν να κρατούν το προϊόν στις αποθήκες τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Τι γίνεται με μαλακό σιτάρι και κριθάρι

Το κριθάρι φέτος πήγε καλά με παραγωγές 600-700 κιλά το στέμμα. Σε πληγείσες περιοχές όμως οι παραγωγές ήταν κατά 50% μειωμένες. Το κριθάρι που προορίζεται για μπύρα έχει κλεισμένες συμφωνίες που είναι από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Αυτό που είναι υποδεέστερο και θα πάει στην κτηνοτροφία διαπραγματεύεται προς 20 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των αλεύρων περιμένει να δει τι θα γίνει σε διεθνές επίπεδο με το μαλακό σιτάρι. Η Ελλάδα παράγει μαλακό σιτάρι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά είναι δεδομένο πως εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε επάρκεια , άρα κάθε χρόνο εισάγουμε μεγάλες ποσότητες. Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα», ήρθαν από ένα μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό , την Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε πως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών θα έχει παραγωγή μειωμένη κατά 50%. Αύτα συμβαίνουν, πριν ακόμη θερίσουν στην χώρα . Πάντως σε διεθνές επίπεδο αυτή την στιγμή το προϊόν διαπραγματεύεται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. «Μέτραμε ποσότητες αφού θερίσουμε», λένε παράγοντες της αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχόμενα όλα αυτά, να είναι παιχνίδια με σκοπό καλύτερες τιμές , όταν θα φτάσει η ώρα της διαπραγμάτευσης.

Αυτό το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε τεχνητά να προκαλέσει άνοδο τιμών, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, καθώς θα την πληρώσει ξανά ο καταναλωτής , που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάνος Χατζιδάκις: Οι προφητικές σκέψεις του 30 χρόνια μετά τον θάνατό του


Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου στο Euro 2024


Υποχωρεί ο καύσωνας, μέχρι 35 βαθμούς η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης