Euro 2024: Δύο εκατομμύρια φανέλες, η μέση τιμή εισιτηρίου και η μπάλα των αγώνων

Euro 2024: Δύο εκατομμύρια φανέλες, η μέση τιμή εισιτηρίου και η μπάλα των αγώνων

Η Οικονομία πίσω από τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή της Ευρώπης

uefa_euro_2024_adidas_official_match_ball
«Αν υπάρχει σύνδεση της οικονομίας με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου; Μα, τη βλέπετε μπροστά σας! Ο ίδιος ομοσπονδιακός αετός, το σύμβολο του έθνους μας, βρίσκεται στην πίσω όψη του συλλεκτικού νομίσματος και στο μπροστινό μέρος της φανέλας της εθνικής ομάδας. Ο αετός περιβάλλεται από 12 αστέρια που συμβολίζουν την Ευρώπη. Είμαστε μια δυνατή χώρα, η οποία περιβάλλεται από φίλους». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δεν φημίζεται τόσο για την ρητορική του δεινότητα, όσο για τη ταχύτητά του να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του κόμματος Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (μέρος του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού) δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστές λέξεις για να συνδέσει το ποδόσφαιρο με τα λεφτά.

Τα λόγια του δεν ήταν καθόλου γενικά κι αόριστα. Η συνέντευξη δόθηκε στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024, που διεξάγεται στη Γερμανία και καθηλώνει τους ποδοσφαιρόφιλους από 14 Ιουνίου ως 14 Ιουλίου. Κι αυτό, διότι εκτός από την ευχή για επιτυχία της εθνικής του ομάδας στο χορτάρι, γνωρίζει καλά ότι ένα τέτοιο τουρνουά έχει και πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Χορός δισεκατομμυρίων

Ακόμα κι όσοι δεν ασχολούνται συστηματικά με τα οικονομικά του ποδοσφαίρου γνωρίζουν καλά τον χορό δισεκατομμυρίων που στήνεται κάθε χρόνο γύρω από το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη. Μπορούν, όμως, να φανταστούν ότι η συνολική αποτίμηση, όμως, του «κύκλου εργασιών» για το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού μπορεί να μετρηθεί σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ;

Κλείσιμο
Ο Λίντνερ δεν έχει μόνο θεωρητική άποψη για τα πράγματα. Για δύο σεζόν διετέλεσε μέλος του οικονομικού συμβουλίου της Μπορούσια Ντόρτμουντ, της πιο δημοφιλούς ομάδας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, απ’ όπου κατάγεται. Δηλώνει φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπωσδήποτε θα ξεκλέψει κάποιες ώρες τις επόμενες μέρες για να βρεθεί στις κερκίδες, όταν θα παίζει η Εθνική Γερμανίας, παρά την καταχνιά που έχουν φέρει στον κυβερνητικό συνασπισμό τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Η πρώτη οικονομική κίνηση της Γερμανίας όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν σε καθαρά συμβολικό επίπεδο. Έναν μήνα πριν την έναρξη του τουρνουά, το εθνικό νομισματοκοπείο παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το συλλεκτικό γερμανικό νόμισμα για τη διοργάνωση. Το νόμισμα αυτό έχει ονομαστική αξία 11 ευρώ -όσοι και οι παίκτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας-) και ακριβώς λόγω αυτής της πρωτοτυπίας αναμένεται να γίνει ανάρπαστο από τους παγκόσμιους συλλέκτες. Εννοείται ότι η αξία του θα ανεβαίνει όσο περνάει ο καιρός. Αλλά τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του συλλεκτικού νομίσματος είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που αναμένονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης