Δείγμα θετικό για Ευρώπη - Wall Street

«Άντεξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακόμα και τις υποβαθμίσεις από Fitch και Moody’s – Απροσδόκητα καλά μάκρο στις ΗΠΑ

Θετικές εκπλήξεις επεφύλασσε για τους επενδυτές η τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας στη Wall Street. Τα πέραν πάσης πρόβλεψης στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας επέδρασαν θετικά στην αγορά, καταφέρνοντας να υπερκεράσουν τις πιέσεις που εμφανίστηκαν από τα απανωτά «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης.

Η απροσδόκητη πτώση, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, στο ύψος των καταναλωτικών δανείων στις ΗΠΑ – κατά 4,6% σε ετήσια βάση – αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου και εξόχως ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ (αύξηση θέσεων στον αγροτικό τομέα, σταθερό στο 9,1% το επίσημο, εθνικό ποσοστό της ανεργίας), είχαν τελικώς ευεργετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της αγοράς να κρατήσει την ανοδική τάση των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι τελικές επιδόσεις της Wall κρίνονται ικανοποιητικές, αφού οι βασικοί δείκτες μπορεί να μην έκλεισαν θετικοί, αλλά ψαλιδίστηκαν σχεδόν όλες οι πιέσεις που καταγράφηκαν ενδοσυνεδριακά. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones τερμάτισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,18% στις 11.103 μονάδες, ο Nasdaq ήταν αυτός που κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,10% στις 2.479 μονάδες ενώ και ο S&P έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,82% στις 1.155 μονάδες.

Νωρίτερα με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν ημέρα και εβδομάδα οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που προσπέρασαν – με τη βοήθεια της νέας, θετικής επίδοσης της Wall Street – ακόμα και το νέο «χτύπημα» της Moody’s που υποβάθμισε συλλήβδην 9 πορτογαλικές και 12 βρετανικές τράπεζες! Ευχής έργον ήταν το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν προτού ανακοινωθεί από τη Fitch Ratings η «διπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Ιταλίας και Ισπανίας …

Μάλιστα παρά το … «αθόρυβο» της σημερινής ανόδου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα υψηλά των τελευταίων 5 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 θα ανοίξει τη Δευτέρα στις 5.303 μονάδες αφού σήμερα ενισχύθηκε κατά 0,23%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 3.096 μονάδες και στο +0,66%, ενώ και ο DAX βρίσκεται πλέον στις 5.676 μονάδες και στο +0,54%.

Το ευρώ τέλος δέχθηκε αρκετές διακυμάνσεις – προ και μετά … Fitch – και από τα επίπεδα του 1,347 έναντι του δολαρίου, στο κλείσιμο της Wall βρισκόταν στο 1,33.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr