Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια διατήρησης σε θετικό έδαφος και πάνω από τις 1.420 μονάδες

Στόχος να αποφευχθεί μία νέα αναδίπλωση - Η εγχώρια αγορά συντονίζεται με το κλίμα νευρικότητας των ευρωαγορών - Στο επίκεντρο το review του MSCI

Βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα φαίνεται πως έχει η αντίδραση που έβγαλε η Λεωφόρος Αθηνών, όταν απειλήθηκαν οι 1.400 μονάδες. Σήμερα (19/6) ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει σε καθεστώς αβεβαιότητας, καθώς οι κινήσεις των επενδυτών δεν εμπνέουν σιγουριά για τη συνέχεια.

Ειδικότερα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης ο ΓΔ ενισχύεται οριακά κατά +0,09% και διαπραγματεύεται στις 1.423,54 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.420,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.424,93 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Στόχος είναι η διατήρηση έστω ενός μέρους των χθεσινών κεκτημένων, ώστε το Χ.Α. να μην «ακροβατήσει» ξανά πέριξ της κρίσιμης στήριξης των 1.400 μονάδων. Η εγχώρια αγορά συντονίζεται εκ νέου με το κλίμα νευρικότητας και εναλλαγών προσήμων που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street, γεγονός που σημαίνει πως πιθανότατα θα ατονήσει ο τζίρος.

Οι 1.400 μονάδες αποδείχθηκαν ανθεκτικό σημείο στήριξης, παρόλο που απειλήθηκαν σημαντικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας (17/6). Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, ειδικά όσο παραμένει ευοίωνο το κλίμα στο εξωτερικό.

Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί αισθητά μετά την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με έξτρα ώθηση από τα απανωτά ρεκόρ της Wall Street. Πλέον οι traders αναζητούν νέες ευκαιρίες και θετικούς καταλύτες, που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε ρότα προσέγγισης των πολυετών υψηλών.

Αύριο ο MSCI ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης ταξινόμησης αγοράς (Annual Market Classification Review) και θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές. Εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει την τοποθέτησή της σε watchlist, ο MSCI πιθανότατα θα παρέχει χρονοδιάγραμμα για μία περίοδο διαβούλευσης, που θα διαρκέσει περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

Σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της Motor Oil, όπου οι μέτοχοι πρόκειται να ανάψουν το «πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή σχετικά με το υπόλοιπο μέρισμα ύψους 1,4 ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,025 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή της Noval Property. Μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ «κόβει» επίσης η Trade Estates.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης στη μάχη της καθημερινότητας: «Γκάζι» για το ψηφιακό ΑΣΕΠ, σύσκεψη για την ακρίβεια στο Ανάπτυξης

Ο Άρειος Πάγος πατά το panic button για τον Λύτρα - Η υπερασπιστική γραμμή του ποινικολόγου

Πάνω από 550 μουσουλμάνοι πέθαναν από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr