Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποδέχεται με νέα άνοδο τη συμφωνία-ορόσημο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το Χ.Α. «χορεύει» στο ρυθμό του ιστορικού deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ετυμηγορίας του MSCI - Διορθώνουν τα διυλιστήρια λόγω της επιβολής συνεισφοράς αλληλεγγύης

Με καταιγισμό εξελίξεων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης (20/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές κάνουν μία πρώτη αποτίμηση της νέας εποχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία πέρασε και επίσημα από τα «χέρια» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε εκείνα της Masdar, σε μίας ιστορικής σημασίας συμφωνία. Στο επίκεντρο και η επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης του MSCI, με την Αθήνα να περιμένει καλά νέα.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά για τρίτη διαδοχική ημέρα και συγκεκριμένα ενισχύεται κατά +0,4% στις 1.431,86 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.432,86 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.429,85 μονάδες. Κέρδη άνω του +1% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία προσεγγίζει τα πολυετή υψηλά των 17 ευρώ. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημειώνει ήπια άνοδο και μειώνει την «ψαλίδα» της τρέχουσας τιμής και της τιμής του deal (20 ευρώ). Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με «άλμα» +2% και ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η Eurobank, η Alpha Bank και η Jumbo. Διορθώνουν κατά -1,5% η Motor Oil και κατά -1% η HELLENiQ ENERGY, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης για την ταξινόμηση των αγορών (Annual Market Classification Review) ανακοινώνει σήμερα ο MSCI, με έμφαση στο εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή μετάταξή της στις αναπτυγμένες (developed) αγορές. Εάν το Χ.Α. ενταχθεί σε watchlist, θα μεσολαβήσουν περίπου 1,5 με 2 χρόνια (τέλη 2025 με αρχές 2026) για την τελική ένταξή του στις ώριμες αγορές. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθήσουν και άλλοι index providers, με τον FTSE και τον Stoxx να παίρνουν σειρά το γ’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη που παραμένει αναδυόμενη (emerging).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γιορτάζει σήμερα τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του, καθώς η Masdar, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ΗΑΕ, εξαγοράζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ΑΠΕ σε επίπεδο ΕΕ. Αρχικά αποκτά το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη συνέχεια θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του 100%.

Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα, με premium περίπου 4% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο (19,18 ευρώ). Στα 2,4 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της εξαγοράς και στα 3,2 δισ. ευρώ το enterprise value. Σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου οι μέτοχοι αναμένεται να εγκρίνουν την πληρωμή μερίσματος ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σίριαλ η υπόθεση Λύτρα: Μήνυσε και αυτός τη σύζυγο - Τα SMS που έστειλε και η κατάσχεση της μεζονέτας στο Πάτημα

Στην Ευελπίδων σήμερα για να προφυλακιστεί ο Λύτρας - Γιατί κρίθηκε ύποπτος φυγής από τις δικαστικές αρχές

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr