ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η επόμενη μέρα μετά την μεγάλη συμφωνία ύψους 3,2 δισ. με την Masdar

Με ενεργή παρουσία στις ΑΠΕ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι λεπτομέρειες ουσίας του deal και η ελάφρυνση κατά 1,1 δισ. του δανεισμού της - Περιστέρης για το deal με Masdar: Ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά στη χώρα και στις προοπτικές της

peristeris-terna
Στο τιμόνι μιας διεθνοποιημένης εταιρείας που θα έχει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική ανάπτυξης της Masdar στην Ευρώπη θα παραμείνει για τουλάχιστον τρία χρόνια ο κ. Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος θα συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη ενέργεια ακόμη και μετά το deal με την εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση του επιχειρηματία να παραμείνει στην εταιρεία και για τρία επιπλέον χρόνια από την θέση του Προέδρου.

Με βάση την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Άραβες και ανακοινώθηκε χθες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ισχυρή στο παιχνίδι των ΑΠΕ, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα (call option) να αγοράσει το 50% σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμιευτικά, υπεράκτια) συνολικής ισχύος 3 GW. Σημαντική δε πτυχή της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να εξαγοράσει το 50% του εμβληματικού έργου της Αμφιλοχίας σε διάστημα εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής με προσυμφωνημένο τίμημα. Υπό την ομπρέλα του τομέα των υποδομών θα παραμείνει επίσης ο κλάδος του waste management που περιλαμβάνει τα έργα απορριμμάτων της Πελοποννήσου και της Ηπείρου (και επιπλέον έργα όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο) καθώς κρίνεται ότι υπηρετούν καλύτερα την στρατηγική του ομίλου στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων. Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλη συμφωνία

Η συμφωνία που «ψήθηκε» μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μηνών προβλέπει ότι η Masdar θα αποκτήσει άμεσα το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στην συνέχεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για να αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό, βγάζοντας την επιχείρηση από το χρηματιστήριο. Η μεγάλη συμφωνία επιτεύχθηκε με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή που κρίνεται αρκετά υψηλό με πολλαπλασιαστή 16 φορές την λειτουργική κερδοφορία συγκριτικά με 10 έως 11 φορές που είναι αντίστοιχα μεγέθη εταιρειών του εξωτερικού. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία που κρίνεται η μεγαλύτερη στο ελληνικό χρηματιστήριο και μία από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ. Σημαντική παράμετρος, η οποία έπαιξε ρόλο στο ύψος του τιμήματος και στους ευνοϊκούς για τους μετόχους όρους της συναλλαγής είναι ότι για ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου της η εταιρεία διαθέτει κλειδωμένες ταρίφες και έχει προχωρήσει σε ωρίμανση των έργων με εξασφαλισμένες άδειες και όρους σύνδεσης.

To deal αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και αφού προηγουμένως εκπληρωθεί η έγκριση της συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές ανταγωνισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, η δημόσια πρόταση αναμένεται μετά τον Αύγουστο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η σατανική πεθερά που σκότωσε τη νύφη της στο Λεωνίδιο

Νέο χτύπημα της Μπιάνκα Σενσόρι από το Παρίσι: Κάλυψε τα στήθη της μόνο με τιράντες - Δείτε φωτογραφίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πυροπροστασία ακινήτων και τα ακαθάριστα οικόπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης