Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές διακυμάνσεις και νευρικότητα στο ξεκίνημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές διακυμάνσεις και νευρικότητα στο ξεκίνημα

Οι επενδυτές σταθμίζουν τα νέα δεδομένα μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον «πάγο» του MSCI και τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια

Xrimatistirio_ekso
Σε διαδικασία «χώνεψης» του καταιγισμού εξελίξεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, βγάζοντας μία πρώτη ανοδική αντίδραση, προτού αναλωθεί ξανά στις εναλλαγές προσήμων και τη μεταβλητότητα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (21/6), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά +0,04% και διαπραγματεύεται στις 1.422,33 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής σε στενό εύρος τιμών, μεταξύ των 1.421,65 (χαμηλό ημέρας) και των 1.425,90 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Στο επίκεντρο παραμένει η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Masdar, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του Χ.Α. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

«Αγκάθι» αποτελεί ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ ακολούθησαν οι φήμες για επέκταση και στον τραπεζικό κλάδο, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να τις διαψεύδουν.

Κλείσιμο
Στον «πάγο» κράτησε τελικά τη Λεωφόρο Αθηνών ο MSCI, στην ετήσια επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης των χρηματιστηρίων, καθώς δεν την ενέταξε σε λίστα παρακολούθησης (watch list), με στόχο την αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές σε «βάθος» 1,5 με 2 ετών. Η εγχώρια αγορά παραμένει αναδυόμενη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Οι ελπίδες περιορίζονται πλέον στον S&P Dow Jones Indices, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο να μετατάξει το Χ.Α. στις developed markets, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Ακολουθούν το γ’ τρίμηνο του 2024 οι επικαιροποιήσεις από τον FTSE και τον Stoxx.

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο εγχώριο ταμπλό, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ανασκόπησης των δεικτών FTSE Russell και Stoxx. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) θα ενταχθεί στον FTSE 25 και θα πάρει τη θέση της Quest Holdings. Επιπλέον, η Optima Bank και η Quest θα προστεθούν στον Mid Cap και θα αντικαταστήσουν την Alumil και την Premia Properties, οι οποίες θα διαγραφούν από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου, καθώς τη Δευτέρα (24/6) το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. Σήμερα λήγουν επίσης τα συμβόλαια του Ιουνίου (ΣΜΕ) στην αγορά παραγώγων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η σατανική πεθερά που σκότωσε τη νύφη της στο Λεωνίδιο

Νέο χτύπημα της Μπιάνκα Σενσόρι από το Παρίσι: Κάλυψε τα στήθη της μόνο με τιράντες - Δείτε φωτογραφίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πυροπροστασία ακινήτων και τα ακαθάριστα οικόπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης