Αγορά : Οι δείκτες δείχνουν νέο κύμα ακρίβειας…

Τα παράπονα, παράπονα αλλά και η αύξηση των δεικτών, αύξηση. Ο λόγος για την κατά 16,8% αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2007, όπως καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα μέγεθος που έρχεται να πιστοποιήσει τις δραματικές αυξήσεις στις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις προχώρησαν εις βάρος του καταναλωτή, με τις γνωστές για την

Τα παράπονα, παράπονα αλλά και η αύξηση των δεικτών, αύξηση. Ο λόγος για την κατά 16,8% αύξηση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2007, όπως καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα μέγεθος που έρχεται να πιστοποιήσει τις δραματικές αυξήσεις στις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις προχώρησαν εις βάρος του καταναλωτή, με τις γνωστές για την καθημερινότητά μας συνέπειες.

Πολύ περισσότερο, όταν η αντίστοιχη αύξηση μεταξύ του 2006 και του 2007 έδειχνε αυξήσεις έως 4,7%. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πως οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει υπέρ των πολυεθνικών. Κι αυτό, διότι οι τελευταίες πρόλαβαν, πριν τις εκκλήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για πάγωμα των τιμών, να εγγράψουν τις αυξήσεις στα φετινά τους μεγέθη και απλά, για τα μάτια του κόσμου, να πουν πως πάγωσαν τις αυξήσεις τους.

Ερχονται και άλλες αυξήσεις

Ηδη, πάντως, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κρούσεις ανατιμήσεων, οι οποίες, αν και δεν έχουν ακόμα εκφραστεί, θα δουν το φως περίπου τον Νοέμβριο. Πολύ περισσότερη φυσικά θα είναι η κινητικότητα κατά τον φετινό Δεκέμβριο οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση και οι βιομηχανίες θα ξαναδώσουν τις ανατιμήσεις τους για το 2009.

Πηγές αναφέρουν, πάντως, πως υπάρχει και μια άλλη σχολή. Αυτή των προμηθευτών, οι οποίοι προβληματισμένοι όντας, από τις συνθήκες πίεσης των καταναλωτών και βλέποντας τη ραγδαία πτώση των πωλήσεών τους ενδεχομένως θα κάνουν αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού ή ακόμα καλά-καλά θα συγκρατηθούν στα φετινά επίπεδα.

Είναι μια νέα τάση η οποία σύντομα θα εξελιχθεί, καθώς τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και η αγορά «πονάει από την έλλειψη καταναλωτικής κίνησης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr