Το νέο πεντάστερο της Αθήνας: Το «Ilisian» συνεχίζει την ιστορία του «Hilton»

Το νέο πεντάστερο της Αθήνας: Το «Ilisian» συνεχίζει την ιστορία του «Hilton»

278 δωμάτια, μία mega σουίτα 400 τ.μ., 55 ιδιωτικές «επώνυμες» κατοικίες από 60 έως 500 τ.μ., εστιατόρια, καταστήματα κι ένας περιμετρικός διάδρομος για τρέξιμο, μήκους 720 μέτρων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ilisian-mak
O νέος προορισμός της Αθήνας έρχεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2025 με τη φιλοδοξία να παντρέψει τη σύγχρονη εικόνα της πρωτεύουσας με την κληρονομιά και παρακαταθήκη των προηγούμενων 60 ετών του ιστορικού «Hilton», ενός συμβόλου-τοπόσημου, όπως εξελίχθηκε από τη δεκαετία του ’60, δίνοντας τελικά έκτοτε και το όνομά του στη γύρω περιοχή.

Τώρα, η έμπνευση του νέου προορισμού έρχεται από την ίδια τη γειτονιά των Ιλισίων που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Ιλισό, στις όχθες του οποίου δίδασκε κάποτε ο Σωκράτης και, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έζησαν οι Μούσες. Είναι το σημείο όπου η πλούσια ιστορία της πόλης συνυπάρχει με τον δυναμισμό της νεωτερικότητας κι αυτό ακριβώς θέλει να προτάξει ο νέος προορισμός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Σημειωτέον ότι η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του «The Ilisian» διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.
1__The_Ilisian__002_

Ξενοδοχείο 5 αστέρων με 278 δωμάτια και σουίτες και μία mega σουίτα 400 τ.μ., 55 ιδιωτικές «επώνυμες» κατοικίες από 60 έως 500 τ.μ. στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου από τον 7ο έως τον 12ο, σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, επιλεγμένα καταστήματα, συνεδριακές εγκαταστάσεις σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας - ακόμη κι ένας περιμετρικός διάδρομος για τρέξιμο, μήκους 720 μέτρων, που περιβάλλει το κυρίως κτίριο σε ένα από τα χαμηλά δώματα, θα αποτελέσουν το «οικοσύστημα εμπειριών» του νέου προορισμού της Αθήνας που βασίστηκε στις αρχές της αειφόρου δόμησης.

Στα ήδη υφιστάμενα 1.500 τ.μ. φυτεύσεων περιβάλλοντος χώρου προστίθενται πάνω από 3.000 τ.μ. φυτεμένων επιφανειών στα δώματα του κτιρίου, για τη βελτίωση του αστικού μικροκλίματος και συγχρόνως για την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου.
ilissian

Τα αποκαλυπτήρια του νέου προορισμού στη θέση του ιστορικού πρώην «Hilton» της Αθήνας έγιναν προ ημερών, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για μία επένδυση από τους ομίλους ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Olayan άνω των 340 εκατ. ευρώ (μαζί με την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου το 2016).

Πάνω από 800 άμεσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο της κατασκευής, ενώ και κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθούν άμεσα έως και 800 εργαζόμενοι (τρεις φορές περισσότερες θέσεις από την προηγούμενη λειτουργία ως ξενοδοχείο), ενώ σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η συνολική επίδραση από τη λειτουργία του προορισμού «The Ilisian» μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του θα ξεπεράσει το 1,25 δισ. ευρώ (κατασκευή, διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία).
2__Lifestyle_Members_Club__002_

«Αισθανόμαστε την ευθύνη της αναγέννησης του προορισμού ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό, δημιουργώντας αναμνήσεις», δηλώνει ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., βασικής μετόχου μαζί με τον όμιλο Οlayan της ιδιοκτήτριας του ακινήτου Ιονική Ξενοδοχειακή, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το θέμα του ονόματος μας προβλημάτισε πολύ και με μεγάλο σεβασμό αποφασίσαμε τελικά να το επιστρέψουμε στην περιοχή των Ιλισίων». Στόχος ουσιαστικά του «The Ilisian» είναι να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτιρίου, προσφέροντας ταυτόχρονα εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας.

Περιβάλλον και αισθητική

Ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Hilton δεν θα μπορούσε εύκολα να εγκαταλείψει την ελληνική πρωτεύουσα, όπου έχει παρουσία ήδη από τη δεκαετία του ’60, εξ ου και το «The Ilisian» θα περιλαμβάνει το πρώτο ξενοδοχείο «Conrad» στην Ελλάδα, από τα κορυφαία, πολυτελή brands του ομίλου, καθώς και τις πρώτες «επώνυμες» κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ντίνο Μάικλ, ανώτερο αντιπρόεδρο της Hilton, «έπειτα από έξι δεκαετίες παρουσίας στην Αθήνα, η πόλη αλλά και συνολικά η Ελλάδα παραμένει ιδανικός προορισμός και έχουμε αυτή τη στιγμή πλάνα για διπλασιασμό της παρουσίας μας στη χώρα».
3__Pool_Landscape__002_

Για την αναγέννηση του προορισμού με βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοσή του, σύμφωνα με τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές και με στόχο την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, συνεργάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, πάνω από 18 αρχιτεκτονικά, μελετητικά γραφεία, με την αρχιτεκτονική μελέτη και τον συνολικό μελετητικό συντονισμό του έργου να έχει η AETER Architects.

«Σκοπός μας ήταν να διατηρηθεί το ύφος, η αρχιτεκτονική μορφολογία και η συνολική αισθητική του κτιρίου. Στις όψεις συντηρούνται οι εμβληματικές ανάγλυφες επιφάνειες του Μόραλη και ακολουθείται η χρωματική πρόταση της αρχικής κατασκευής», δηλώνει ο κ. Χάρρυ Μπουγαδέλλης, αρχιτέκτων - εκπρόσωπος της AETER Architects. «Το νέο κτίριο της πισίνας κατασκευάστηκε στη θέση που προβλεπόταν από τους αρχικούς μελετητές του έργου και ο σχεδιασμός του ακολουθεί το ύψος και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της βάσης του συγκροτήματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης