Καρότο με «Ηρακλή» και «μαστίγιο» με προμήθειες–δάνεια στις τράπεζες από την κυβέρνηση

Καρότο με «Ηρακλή» και «μαστίγιο» με προμήθειες–δάνεια στις τράπεζες από την κυβέρνηση

Πρωτοβουλίες για οριστική εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών από τα «κόκκινα» δάνεια αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ζητώντας, ωστόσο, την έμπρακτη στήριξη των τραπεζών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για συναλλαγές και χρηματοδότηση

xatzidakis-stoyrnaras
Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» εφαρμόζει στις τράπεζες η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας μία σειρά από πρωτοβουλίες που θα επισπεύσουν την οριστική εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια, ζητώντας, ωστόσο, την έμπρακτη στήριξή τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο στο σκέλος των συναλλαγών, όσο και της χρηματοδότησης.

Πιο αναλυτικά, την πρόθεση της κυβέρνησης να αιτηθεί στην DG Comp την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων για τον «Ηρακλή ΙΙΙ» που σήμερα διαμορφώνονται σε δύο δισ. ευρώ γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ικανοποιώντας έτσι, την αυξημένη ζήτηση από πλευράς των τραπεζών – συστημικών και μη – για την αξιοποίηση του μηχανισμού, ο οποίος συνέβαλε στη ραγδαία μείωση των «κόκκινων» δανείων. «Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των ‘κόκκινων’ δανείων τους. Δηλώνω δε, ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, οι πρώτοι υπολογισμοί που βασίζονται στη ζήτηση από πλευράς των τραπεζών κάνουν λόγο για ένα επιπλέον ποσό κάτω των 500 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι, τις συνολικές κρατικές εγγυήσεις στα 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής - Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η ιστορική εφημερίδα

Survivor 2024: Εκτός του μεγάλου τελικού ο Γιώργος Γκιουλέκας - Δείτε όσα έγιναν στον ημιτελικό

Βρετανία: Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για εισβολή σε ιδιοκτησία του Ρίσι Σούνακ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης