Oι Ελληνες εφοπλιστές ενισχύουν την κυριαρχία τους – 72 εταιρείες ναυπηγούν 531 πλοία

Oι Ελληνες εφοπλιστές ενισχύουν την κυριαρχία τους – 72 εταιρείες ναυπηγούν 531 πλοία

Γιατί αυξάνονται έως και 72% οι ναυπηγήσεις φορτηγών, δεξαμενόπλοιων, container vessels και LNG - Ο αριθμός των εταιρειών που επενδύουν στην αγορά νέων πλοίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια

ellines-efoplistes
Παρά την αύξηση των τιμών, το βιβλίο παραγγελιών για τις τέσσερις κύριες κατηγορίες πλοίων (πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβώτια και πλοία μεταφοράς αερίου άνω των 10.000 DWT) συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών των πλοιοκτητών και της ανάγκης ανανέωσης του στόλου. Είναι 72 οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά νεότευκτων πλοίων. Οι 20 από τις 72 ελληνικές εταιρείες (28%) έχουν τοποθετήσει 384 από τις συνολικά 531 παραγγελίες (72%)».

Ακόμη και στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, η πρόσφατη άνοδος των ναύλων οδήγησε πολλές εταιρείες και πλοιοκτήτες να επανεκινήσουν τα προγράμματα ανανέωσης του στόλου τους και να δώσουν νέες παραγγελίες στα ναυπηγεία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες από τις νέες παραγγελίες περίπου 3% έχουν προγραμματιστεί για παράδοση μέχρι το 2028 ή ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2030 (gas orderbook). Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, όταν μόνο 17 πλοία (ή 0,7%) στο βιβλίο παραγγελιών είχαν ημερομηνίες παράδοσης πέραν των τεσσάρων ετών από τότε» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπά η σύζυγος Λύτρα: Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα - Υστερόβουλη η συγγνώμη του, καμία μεταμέλεια

Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού

Survivor 2024: Ο Ντάνιελ Νούρκα είναι ο νικητής - Δείτε όσα έγιναν στον Μεγάλο Τελικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης