ΤτΕ: Στοίχημα η πιστωτική επέκταση – Η ακτινογραφία των επιχειρηματικών δανείων

ΤτΕ: Στοίχημα η πιστωτική επέκταση – Η ακτινογραφία των επιχειρηματικών δανείων

Τι είδους χρηματοδότηση «σηκώνουν» από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις

epixeirimatika-daneia
Μακροπρόθεσμα δάνεια, καθορισμένης διάρκειας, κυμαινόμενου επιτοκίου, σε ευρώ. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, με τις τράπεζες να στοχεύουν σε ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης προς το επίμαχο χαρτοφυλάκιο, «ποντάροντας» και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική 2023 – 2024, το υπόλοιπο των δανειακών οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριου στα 64,7 δισ. ευρώ.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις αναλογούσε ποσοστό 44% επί του συνολικού υπολοίπου, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις 23%, στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις 19% και στις μικρές επιχειρήσεις 15%. Όσον αφορά στο πλήθος δανείων, πάνω από το ήμισυ (53%) αναλογούσε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στις μικρές αντιστοιχούσε περίπου το 1/3, στις μεσαίες περίπου το 1/8, ενώ μόλις το 1/25 του πλήθους των δανείων αφορούσε σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά κανόνα λαμβάνουν δάνεια μεγαλύτερου ύψους από ό, τι οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. «Πράγματι, το μέσο ποσό δανείου που συνάπτεται για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, για τις μεσαίες 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση αξία δανειακής σύμβασης για τις επιχειρήσεις μικρού ή πολύ μικρού μεγέθους δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπά η σύζυγος Λύτρα: Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα - Υστερόβουλη η συγγνώμη του, καμία μεταμέλεια

Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού

Survivor 2024: Ο Ντάνιελ Νούρκα είναι ο νικητής - Δείτε όσα έγιναν στον Μεγάλο Τελικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης