Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο κόκκινο για τρίτη σερί ημέρα, αλλά κράτησε τις 1.400 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο κόκκινο για τρίτη σερί ημέρα, αλλά κράτησε τις 1.400 μονάδες

Σε χαμηλό διμήνου ο Γενικός Δείκτης - Τα πακέτα κάλυψαν μεγάλο μέρος του τζίρου

metohi
Trading σε στενό εύρος τιμών και συνεχείς εναλλαγές προσήμων ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν σήμερα (27/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συμπλήρωσε αισίως την τρίτη διαδοχική του πτώση, αλλά διατηρήθηκε οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Ωστόσο, δεν απέφυγε το κλείσιμο σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,81 μονάδες ή -0,41% και έκλεισε στις 1.400,43 μονάδες. Κινήθηκε σε εύρος περίπου 11 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.400,41 (χαμηλό ημέρας) και των 1.411,17 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 19 Απριλίου (1.392,62 μονάδες).

Μία «στροφή» απομένει για το φινάλε του Ιουνίου και του α’ εξαμήνου, με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά -2,19% και να ενισχύεται κατά +8,3%, αντίστοιχα. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει χάσει σωρευτικά -1,66%.

Λόγω των τραπεζών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς έβγαλαν αντίδραση και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με ισχυρή άνοδο, καλύπτοντας εν μέρει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Στον αντίποδα, η Eurobank άσκησε πιέσεις στο ταμπλό με τις απώλειές της.

Σε υποτονικά επίπεδα διαμορφώθηκε ο τζίρος, συγκριτικά με τις συναλλαγές των πιο πρόσφατων συνεδριάσεων. Μεγάλος ο όγκος των πακέτων που άλλαξε «χέρια», με τις προσυμφωνημένες πράξεις να καλύπτουν περίπου το 1/4 του συνολικού τζίρου.

«Αντίβαρο» οι τράπεζες

Επιστροφή σε ανοδικό έδαφος για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά +0,24% στις 1.209,69 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το rebound της ΕΤΕ και της Πειραιώς. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημείωσε πτώση -0,42% στις 3.391,18 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά -1,15% στις 2.231,29 μονάδες.

Κλείσιμο
Στα 127,774 εκατ. ευρώ ανήλθε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των προσυμφωνημένων πράξεων να «αγγίζει» τα 35,461 εκατ. ευρώ. Πακέτα μεγάλης αξίας, τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε κάθε περίπτωση, άλλαξαν «χέρια» σε Eurobank, Εθνική και Intrakat. Αναφορικά με την τελευταία, στο φινάλε της συνεδρίασης διακινήθηκαν δύο πακέτα αξίας 3,486 εκατ. ευρώ το καθένα, στην τιμή των 5,15 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,734 δισ. ευρώ. Απώλειες για 61 μετοχές, έναντι 48 ανοδικών και 13 αμετάβλητων τίτλων.

Οι αρνητικοί καταλύτες

Η μεταβλητότητα και το comeback των πωλητών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν αφήνουν ασυγκίνητη τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είχε ήδη επωμιστεί το «βάρος» από το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων. Το γεγονός, δε, ότι αφορούσε ισχυρούς τίτλους, όπως η Metlen και η Motor Oil, δημιούργησε ένα «κοκτέιλ» αρνητικών παραγόντων που οδήγησαν τον ΓΔ στις παρυφές των 1.400 μονάδων.

Οι φήμες για επιβολή έκτακτου φόρου και στις τράπεζες -μετά τα διυλιστήρια– λόγω των υπερκερδών από τα επιτόκια, καθώς και η πιθανότητα κυβερνητικής παρέμβασης στις προμήθειες, έχουν επηρεάσει τον κλάδο, ο οποίος αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα από τις αποκοπές μερισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες μετοχές των συστημικών τραπεζών κινούνται σε χαμηλά πολλών μηνών.

Φανερός καταλύτης δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται αντιστάσεις, ούτε πρόθυμοι αγοραστές. Ενδεχομένως να βγει αντίδραση στο φινάλε του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου, στο πλαίσιο του window dressing (ωραιοποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων) που είθισται στη λήξη μεγάλων περιόδων.

Ποιες εισηγμένες τέθηκαν στο επίκεντρο

Τα βλέμματα των επενδυτών παρέμειναν στον ΟΠΑΠ μετά το χθεσινό rebound, που προσέγγισε το +3%. Στόχος η συνέχιση του ανοδικού μομέντουμ, η επιστροφή του τίτλου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ και η περαιτέρω απομάκρυνσή του από το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 14,5 ευρώ. Θετικός καταλύτης η ανανέωση για 15 χρόνια της αποκλειστικής άδειας που έχει στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται από το 1969.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων η διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, καθώς και η ανανέωση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών του ομίλου. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 22 Ιουλίου και η καταβολή του προς τους μετόχους στις 26 του ίδιου μήνα.

Σήμερα έγινε επίσης η ΓΣ της HELLENiQ ENERGY, η οποία άναψε το «πράσινο φως» στο μέρισμα του 0,9 ευρώ. Με δεδομένη την καταβολή προμερίσματος 0,3 ευρώ, πλέον απομένει η διανομή 0,6 ευρώ ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 10η Ιουλίου και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής η 17η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank Equities αναβάθμισε την τιμή-στόχο της HELLENiQ ENERGY στα 9,7 ευρώ, που αποτελεί upside περίπου 22-23% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Κέρδη στην Wall Street

Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στην Wall Street εν όψει του πρώτου debate (ξημερώματα Παρασκευής) μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Στο κάδρο και τα νέα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve. Αν και τα futures προμήνυαν πτωτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές ανεβάζουν σταδιακά στροφές στην Wall Street. Ξεχωρίζει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη κοντά στο +0,5%.

Διατηρείται το σκηνικό νευρικότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους μεγάλους δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα. Άνοδος +0,5% για τον γερμανικό DAX, απώλειες -0,4% για τον γαλλικό CAC 40 και -0,5% για την περιφέρεια (Ισπανία, Ιταλία). Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Βρετανία, που αποτελούν τις βασικές πηγές ανησυχίας για τους επενδυτές. «Κοκκίνισαν» σήμερα τα ασιατικά ταμπλό, λόγω των τριγμών που δημιούργησε η διολίσθηση του ιαπωνικού γεν σε χαμηλό 38 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Στο -1% ο Nikkei στο Τόκιο. «Βουτιά» -2,1% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Θύελλα στη Βρετανία για Ολλανδό αθλητή που καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικης και συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφυγή στη βάση ζητούν για τις αλλαγές 87 βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής - Διαβάστε την επιστολή τους

Γαλλία - Politico: Μαύρο στον ακροδεξιό Μπαρντελά θα ρίξουν οι ψηφοφόροι της γενέτειράς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης