«Σκόνταψαν» στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι - 155 δισ. το «βουνό» των χρεών προς το Δημόσιο

«Σκόνταψαν» στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι - 155 δισ. το «βουνό» των χρεών προς το Δημόσιο

Ούτε το 5% σε ρύθμιση - Διαγράφονται χρέη αλλά οι οφειλέτες χάνουν τη μάχη - «Ανεπίδεκτα» 26 δισ. στην εφορία

xrimata-xeri-foroi_1300x
Πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αμέλησαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο. Παρά και την παράταση που δόθηκε ως 2 Μαΐου λόγω τραπεζικής αργίας της Πρωτομαγιάς, αντί να καταβάλουν την 1η δόση ή και να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο (καθώς για κάποιους ήρθε και μειωμένος σε σχέση με πέρυσι λόγω ασφάλισης κατοικίας κ.λπ.), προτίμησαν ενδεχομένως να καλύψουν άλλες ανάγκες ή υποχρεώσεις τους και όχι την οφειλή τους στην εφορία.

Αποκαλυπτική είναι η ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ, από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή:

Το σύνολο των οφειλετών, στο τέλος Απριλίου αυξήθηκε κατά 958.313 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Έφτασαν στους 4.645.591 από 3.687.278 οφειλέτες τον Απρίλιο πέρυσι.

Βασικός παράγοντας που επέδρασε στην ετήσια αύξηση του αριθμού των οφειλετών είναι ο ΕΝΦΙΑ, καθώς η πρώτη δόση του συγκεκριμένου φόρου έληγε στις 30/4/2024, ενώ η αντίστοιχη πρώτη δόση για το προηγούμενο έτος έληγε με διαφορά ενός μήνα δηλαδή στις 31/5/2023.

Κλείσιμο
Η εν λόγω αύξηση προέρχεται κυρίως από μικροφειλέτες μέχρι 50 ευρώ, των οποίων ο αριθμός ξαφνικά τριπλασιάστηκε (!) ξεπερνώντας τα 1,5 εκατ. ΑΦΜ, έναντι μισού εκατομμυρίου τον Απρίλιο 2023. Αυξήθηκαν κατά 1.070.998 ΑΦΜ σε ένα χρόνο.

Το φαινόμενο μπορεί και να αποδειχθεί συγκυριακό ή ενδεχομένως να οφείλεται στην ραστώνη και τις αρρυθμίες των αργιών του Πάσχα, καθώς τόσο μικρές οφειλές (από 1 έως 50 ευρώ) μπορεί να καλυφθούν σχετικά εύκολα στη συνέχεια από τους υπόχρεους.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney


Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Τα πρώτα λόγια του αστυνομικού στους συναδέλφους του - «Ένιωθα να καίγομαι»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αδελφός Κασσελάκη επιτίθεται στους 87 - Βουλευτές, μέλη, ξαδέλφια και τρολ στον εμφύλιο

Σπέτσες: Απόβαση celebrities - Καρντάσιαν, Χάντσον, Γκόλντι Χόουν, Κερτ Ράσελ κάνουν διακοπές στο νησί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης