Wall Street: Κοκκίνησαν οι δείκτες παρά τα στοιχεία του PCE – Με ισχυρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο για Nasdaq και S&P 500

Wall Street: Κοκκίνησαν οι δείκτες παρά τα στοιχεία του PCE – Με ισχυρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο για Nasdaq και S&P 500

Παρά τα ενθαρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη τιμών PCE οι δείκτες δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά κέρδη στη Wall Street - Με ισχυρά κέρδη έκλεισε το εξάμηνο - Άνοδος περίπου 20% για τον Nasdaq και άλμα άνω του 15% για τον S&P 500

wall-street
Παρά το αρχικό κλίμα ευφορίας στη Wall Street την Παρασκευή τελευταία ημέρα του εξαμήνου, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση καθώς οι επενδυτές χώνεψαν με διαφορετικούς τρόπους τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα αλλά έδειξαν και ότι υπάρχει επιβράδυνση της πτώσης του πληθωρισμού. Είναι γεγονός όμως ότι στους πρώτους έξι μήνες του έτους που ολοκληρώθηκαν σήμερα, καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις στη Wall Street και αρκετά ρεκόρ στους δείκτες.

Ειδικότερα στο ταμπλό και μετά το αρχικό ανοδικό ξέσπασμα και στη συνέχεια τις οριακές διακυμάνσεις, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 39.122 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,40% στις 5.460 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε ακόμα περισσότερο κατά 0,71% φτάνοντας τις 17.732 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς έχει αύξηση της απόδοσης κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,345%. Η απόδοση του 2ετούς δημοσίου απόδοση διαμορφωνόταν τελευταία στο 4,718% μετά από άνοδο λιγότερο από 1 μονάδα βάσης.

Ο πληθωρισμός τον Μάιο επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ανέφερε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης PCE, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα και 2,6% από το προηγούμενο έτος. Και οι δύο εκτιμήσεις ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις συναίνεσης του Dow Jones. Ο βασικός δείκτης PCE είναι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο γενικός δείκτης PCE, ο οποίος περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος τον μήνα και αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, επίσης σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Κλείσιμο
«Από την άποψη της αγοράς, η σημερινή έκθεση PCE ήταν σχεδόν τέλεια», δήλωσε στο cnbc ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth U.S. “Αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια θετική έκθεση”.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Ιούνιο ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, ανερχόμενος σε 68,2 από την προκαταρκτική μέτρηση 65,6. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε βάθος ενός έτους μειώθηκαν στο 3% από 3,3% που αναμενόταν τον Μάιο.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θεωρούνται υψίστης σημασίας από τους συμμετέχοντες στις αγορές, καθώς προσπαθούν να μαντέψουν πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι επενδυτέε τιμολογούν σήμερα μια πιθανότητα 59,5% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024

Παρά τη σημερινή αρνητική τροχιά ο τεχνολογικά Nasdaq πρωτοστάτησε στο πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας άνοδο περίπου 20%, καθώς η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης κατέκτησε τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άλμα άνω του 15%, ενώ ο Dow Jones υστέρησε με κέρδη μόλις 4%.

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης «κατέλαβε όλο αυτό το έτος και ώθησε πραγματικά τη συγκέντρωση στη συνολική αγορά», δήλωσε στο cnbc ο Mike Dickson, επικεφαλής έρευνας και ποσοτικών στρατηγικών στην Horizon Investments. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματικά ισχυρή χρονιά».

Εν μέρει ο λόγος για την υποαπόδοση του Dow οφείλεται σε μια ιδιότυπη υποχώρηση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο Dow έχει υποχωρήσει περισσότερο από 1% κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν προσθέσει περισσότερο από 4% και 9%, αντίστοιχα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Και οι τρεις κέρδισαν έδαφος τον Ιούνιο. Ο Nasdaq ηγήθηκε και πάλι με ράλι από μήνα σε μήνα άνω του 6%. Ο S&P 500 και ο Dow κέρδισαν περίπου 4% και 1% αντίστοιχα.

Μόνο για αυτή την εβδομάδα, ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο 1%. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο γύρω στο 0,6%, ενώ ο Dow προχώρησε κατά 0,5%.

Για να φτάσει η αγορά σε μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά στο τελευταίο εξάμηνο του έτους, εκτιμούν οι αναλυτές θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς γεγονότα όπως οι εκλογές, η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων και οι ενδείξεις εξασθένησης της καταναλωτικής ζήτησης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις αγορές.

Στο πεδίο των μετοχών την Παρασκευή ξεχώρισε η Nike καθώς υποχώρησαν περισσότερο από 20% μετά τη μείωση των προβλέψεων της εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών για το σύνολο του έτους. Οι μετοχές της Foot Locker υποχώρησαν κατά 3% σε ένδειξη συμπάθειας.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr




Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές 2024: Οι πρώτοι των πρώτων - Πώς κατάφεραν να σπάσουν το κοντέρ στις βαθμολογίες

Χαλκιδική: «Έπεσε ο κεραυνός και το κορίτσι μου δεν σηκώθηκε ξανά» - Συγκλονίζει ο πατέρας της 13χρονης

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες - Σε ποιες περιοχές, πότε εξασθενούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης