Κίνητρα για να επανέλθουν συνταξιούχοι και γυναίκες στην αγορά εργασίας ζητεί ο Αλέξης Πατέλης

Κίνητρα για να επανέλθουν συνταξιούχοι και γυναίκες στην αγορά εργασίας ζητεί ο Αλέξης Πατέλης

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η αλλαγή της παραγωγικής βάσης της οικονομίας είναι αναγκαία για την αντοχή της σε νέα κρίση

ergasiaka_arthro
Την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων για την είσοδο εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας επισήμανε ο Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Πατέλης , μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την «Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση»

Ο κ. Πατέλης έδωσε έμφαση στην έλλειψη προσωπικού στην αγορά εργασίας , τονίζοντας ότι « αν δεν καταφέρουμε να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Στόχος είναι η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας για να σπάσει ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας»

Κατά τον κ. Πατέλη θα πρέπει να επανέλθουν στην αγορά εργασίας:

Συνταξιούχοι καθώς 2 εκ πολίτες που συνταξιοδοτήθηκαν είναι κάτω των 74 ετών . Η αλλαγή του καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που δεν υφίστανται πλέον περικοπές στις συντάξεις τους έφερε ήδη πάνω από 100.000 συνταξιούχους στην αγορά εργασίας .

Φοιτητές για τους οποίους πρέπει να ανοίξουν οργανωμένα θέσεις εργασίας

Γυναίκες οι οποίες έχουν μικρή συμμετοχή στην εργασία και ελάχιστη στην ηλικία άνω των 54 ετών.

Άτομα με αναπηρία για τα οποία πρέπει να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στην αγορά εργασίας

Κλείσιμο
Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στους οποίους πρέπει να δοθούν κίνητρα να επιστρέψουν . Σύμφωνα με τα στοιχεί από τις 500.000 που έφυγαν επέστρεψα οι 250.000 .

Μετακλήσεις εργατικών χεριών από τρίτες χώρες

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας , στην αγορά εργασίας και τους μισθούς συνδέοντας τα προβλήματα της οικονομίας με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι « Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την αποκατάσταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.»

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής αναφέρθηκε στις κοινωνικές ανισότητες και στις αποκλείσεις της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Παρότι μια σειρά από δείκτες έχουν αρνητικό πρόσημο και βρισκόμαστε στην 96η θέση αναμεσά σε 117 χώρες από πλευράς ανάπτυξης ,η κυβέρνηση εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία – τόνισε η κ. Νοτοπούλου- Δεν έχουμε δει σχέδιο για το πολυπόθητο άλμα της οικονομίας ενώ διαιωνίζονται τα προβλήματα στον τομέα απόδοσης δικαιοσύνης , τη χαμηλή παραγωγικότητα και της επενδύσεις σε μη παραγωγικές τοποθετήσεις. Οι αρνητικοί δείκτες όσον αφορά την κοινωνική βιωσιμότητα άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Οσον αφορά τη στήριξη της γυναίκας για να εισέλθει στην αγορά εργασίας . επισημαίνω ότι επίδομα μητρότητας δεν παίρνουν οι γυναίκες που απασχολούνται εποχικά στο τουρισμό και άλλες κατηγορίες εργαζομένων γυναικών. Επίσης οι μισθοί δύσκολα θα αυξηθούν όταν στην Ελλάδα μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις έναντι 45% στην ΕΕ η οποία έχει εκδώσει οδηγία το ποσοστό να αυξηθεί στο 80%»

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός, Μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έσωσε έμφαση στις περιφερειακές ανισότητες τονίζοντας ότι η υπόλοιπη Ελλάδα πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βιώνει ερημοποίηση .

Ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση αν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη και οι αμοιβές τονίζοντας «Αν δεν αλλάξουμε πολιτικές προκειμένου η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική στις κρίσεις και αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά ζητήματα ο κίνδυνος της ανόδου της ακροδεξιάς είναι ορατός.»

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Δ/ντής στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας ώστε να μη βασίζεται μόνο στον τουρισμό που αποδεικνύεται ευάλωτος .

Το στοίχημα είναι ο ρυθμός ανάπτυξη από το 1% να φτάσει στο 2%- 2.5% με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη . Η οικονομία πρέπει να « ασπρίσει» ώστε να μειωθούν οι παθογένειες. Η αυξημένη φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν αντικίνητρα για την είσοδο στην αγορά εργασίας καθώ αρκετοί πολίτες προτιμούν να παίρνουν επιδόματα από το να εργάζονται. Χρειάζεται να ελαφρυνθούν οι εισφορές και η φορολογία αν και δύσκολα η ανεργία θα πέσει από το 10.6% στο 9% που ήταν το 2008. Να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα για τις επιχειρήσεις , να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό .

Ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Δ/ντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη βελτίωση της θέσης της μεταποίησης κατά 2.5% στην ελληνική οικονομία που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να χαραχθεί στρατηγική αυτονομία και βιομηχανική πολιτική στη χώρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Αυγενάκης: Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ μετά την επίθεση σε υπάλληλο του Ελ. Βενιζέλος

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι - Πότε επηρεάζεται η Αττική

«Ο Παναγιώτης είχε χτίσει οικογενειακές σχέσεις με τη Μύκονο» δηλώνει φίλος του τοπογράφου που δολοφονήθηκε στο Ψυχικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης