Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψαν οι αγοραστές, με ρελάνς πάνω από τις 1.420 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψαν οι αγοραστές, με ρελάνς πάνω από τις 1.420 μονάδες

Συντάχθηκε με την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών - Σκαμπανεβάσματα για τις τράπεζες - «Απορροφήθηκε» το σύνολο των απωλειών της Τρίτης

hrimatistirio
Προσωρινό χαρακτήρα είχε τελικά το τραπεζικό sell off της Τρίτης, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε σε ανοδική τροχιά και πάνω από τις 1.420 μονάδες. Η Αθήνα συντονίστηκε με το θετικό κλίμα και το rebound των ευρωπαϊκών αγορών. Αρκετά «βαριά» χαρτιά έδωσαν ώθηση στο ταμπλό.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (3/7) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 16,57 μονάδες ή +1,17% και έκλεισε στις 1.423,56 μονάδες, μόλις 0,01 μονάδα κάτω από το υψηλό ημέρας των 1.423,57 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.410,41 μονάδες. Ουσιαστικά, το Χ.Α. «απορρόφησε» τις χθεσινές απώλειες και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το χαμηλό διμήνου των 1.400 μονάδων.

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι τράπεζες, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που άσκησαν. Η Alpha Bank ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής προσπάθειας, σε αντίθεση με την Eurobank που διατηρήθηκε σε καθοδική ρότα για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Σημαντικές στηρίξεις παρείχε ο κλάδος της ενέργειας, με τη Metlen, τη Viohalco και την Cenergy Holdings να ξεχωρίζουν. Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η Lamda Development και η Jumbo.

Παραμένει η μεταβλητότητα στο προσκήνιο

Κλείσιμο
Η συνεδρίαση της Τετάρτης έλαβε χώρα σε περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών και υψηλής αβεβαιότητας, με διάθεση συσσώρευσης από τους επενδυτές και μειωμένους όγκους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Στάση αναμονής κρατούν η Αθήνα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Βρετανία, αύριο Πέμπτη, και στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση που επικρατεί σε Λονδίνο και Παρίσι δημιουργεί συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο ήδη υποτονικός τζίρος λόγω της σημερινής ημιαργίας της Wall Street, η οποία θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη.

Πιέσεις άσκησε η JP Morgan, μέσω νέας έκθεσης, όπου υποβάθμισε τη σύσταση της εγχώριας αγοράς μετοχών σε neutral, από overweight προηγουμένως. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η αλλαγή οφείλεται στην αναβάθμιση της αγοράς της Νότιας Αφρικής σε σύσταση υπεραπόδοσης έναντι των άλλων αναδυόμενων αγορών.

Στη Cenergy Holdings έστρεψαν, μεταξύ άλλων, την προσοχή τους οι traders, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι προχωρά η επένδυση στις ΗΠΑ, για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στη Βαλτιμόρη της πολιτείας του Μέριλαντ. Το πρώτο «βήμα» ολοκληρώθηκε, καθώς αποκτήθηκε παραθαλάσσιο οικόπεδο για την υλοποίηση του project, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 200 εκατ. δολάρια.

Στο επίκεντρο και η Ελλάκτωρ μετά την απόφαση της Reggeborgh Invest να ασκήσει μερικώς το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών από την Motor Oil. Το call option αφορά συνολικά 26 εκατ. μετοχές και η Reggeborgh θα το αξιοποιήσει για την απόκτηση 10,4 εκατ. μετοχών.

Ειδική μνεία για τη Revoil, η οποία διεύρυνε το εντυπωσιακό σερί της για 6η διαδοχική συνεδρίαση. Κέρδη +2% σήμερα για τη μετοχή, στον απόηχο της διάψευσης δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για στρατηγική συμφωνία με τρίτο μέρος. Όπως διευκρινίζει η εισηγμένη, οι πρόσφατες συναλλαγές είχαν ως στόχο την αύξηση της διασποράς.

Παράλληλα, η σημερινή γενική συνέλευση της Q&R ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 19,1 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση των χρημάτων για μελλοντικές εξαγορές. Αντίθετα, καταψηφίσθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30,1 εκατ. ευρώ.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα η Interlife. Ακολουθεί την Πέμπτη (4/7) η αποκοπή μερίσματος ύψους 0,7216 ευρώ/μτχ από τον ΟΤΕ, με την καταβολή του να είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουλίου.

Στασιμότητα στην Wall Street – Κέρδη στις ευρωαγορές

Από νέες κορυφές άρχισε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην Wall Street, καθώς ο S&P 500 έριξε το «φράγμα» των 5.500 μονάδων και ο Nasdaq εκείνο των 18.000 μονάδων, κλείνοντας αμφότεροι σε ιστορικά υψηλά. Η πρόοδος που «βλέπει» στον πληθωρισμό ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αποτέλεσε το «καύσιμο» για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η οποία θα υπολειτουργήσει στο υπόλοιπο της τρέχουσας εβδομάδας λόγω της αργίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (4th of July). Σταθεροποιητικό ξεκίνημα σήμερα και οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, εν αναμονή των πρακτικών από την πρόσφατη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Από τα ρεκόρ της Wall Street επωφελούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ανακάμπτουν σήμερα. Ηγούνται της ανόδου οι δείκτες που υπέστησαν ισχυρές πιέσεις την Τρίτη. Στο +1,3% ο γαλλικός CAC 40 και ακολουθούν στο +1,1% ο γερμανικός DAX, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για δύο εθνικές βουλευτικές εκλογές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέρχεται στις κάλπες την Πέμπτη (4/7) και τη Γαλλία την Κυριακή (7/7).

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, έχοντας στο πλευρό τους τα μακροοικονομικά στοιχεία. Νέα ισχυρή άνοδος για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, που ενισχύθηκε κατά 500 μονάδες, ήτοι +1,25%, πλησιάζοντας εκ νέου το ιστορικό υψηλό των 41.000 μονάδων. Κέρδη άνω του +1,3% και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, που έλαβε ώθηση από το εν εξελίξει τεχνολογικό ράλι. Ενδοσυνεδριακά ιστορικά ρεκόρ κατέγραψαν οι δείκτες BSE Sensex και Nifty 50 στην Ινδία.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: «Τον είχαν στο μάτι από καιρό» - Αναζητούν απαντήσεις στις σχέσεις του τοπογράφου με τη Μύκονο

Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Τέσσερις προσαγωγές - Εξετάζεται αν ξέσπασε μετά από πτώση drone

Εισαγγελέας για Αυγενάκη – Διατάχθηκε προκαταρκτική μετά από καταγγελίες για την επίθεση στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης