Χρηματιστήριο Αθηνών : Τριήμερο ράλι και εβδομαδιαία άνοδος +2,58%

Χρηματιστήριο Αθηνών : Τριήμερο ράλι και εβδομαδιαία άνοδος +2,58%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.440 μονάδες - Θετικοί καταλύτες ο θρίαμβος των Εργατικών στη Βρετανία και το upgrade των τραπεζών από την S&P

hrimatistirio
Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο για τρίτη συναπτή ημέρα, με την εμφατική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία και την αναβάθμιση των τραπεζών από την Standard and Poor’s να λειτουργούν ευεργετικά για τις μετοχές. Η εγχώρια αγορά συντονίστηκε ξανά με το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και έχει αλλάξει εδώ και λίγη ώρα, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την Αθήνα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (5/7) ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 4,71 μονάδων ή +0,33% και έκλεισε στις 1.440,52 μονάδες. Κινήθηκε σε εξαιρετικά στενό εύρος, μικρότερο των 6 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.436,45 (χαμηλό ημέρας) και των 1.442,11 μονάδων (υψηλό ημέρας). Έχει κάνει ένα τριήμερο ράλι της τάξης του +2,38%, σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά +2,58% και η φετινή του απόδοση ανέρχεται στο +11,4%.

Οι κινήσεις των επενδυτών στο ταμπλό ήταν στοχευμένες, καθώς λιγοστοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν μεταβολή άνω του +/-1%. Εντυπωσιακό «άλμα» για τη Σαράντης, που πλησίασε τα πολυετή υψηλά των 12 ευρώ. Από τους τραπεζικούς τίτλους, ξεχώρισε η ΕΤΕ. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές… Αυγούστου, παρόλο που έχουμε ακόμα Ιούλιο και σε αντίφαση με την επιστροφή των traders στην ενεργό δράση μετά την χθεσινή ανάπαυλα της Wall Street.

Οι επιδόσεις βασικών δεικτών και μετοχών

Με το θετικό πρόσημο του ΓΔ συντονίστηκαν οι κυριότεροι δείκτες του Χ.Α., με εξαίρεση τον Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) που υποχώρησε κατά -0,09% στις 2.278,49 μονάδες. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά +0,78% στις 1.277,31 μονάδες και ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κέρδισε +0,42% στις 3.517,04 μονάδες.

Κλείσιμο
Σε μόλις 55,33 εκατ. ευρώ η συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 2,91 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ έκαναν η Eurobank και η ΕΤΕ, ενώ ακολούθησαν με 4,7-4,8 εκατ. ευρώ η Metlen και η Alpha Bank. Επιστροφή στο ορόσημο των 100 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση. Οι ανοδικοί τίτλοι (66) υπερίσχυσαν έναντι των καθοδικών (44), ενώ 13 παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «αναρριχήθηκε» κατά +1,64% στα 8,064 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (+0,66% στα 2,132 ευρώ), η Alpha Bank (+0,55% στο 1,633 ευρώ) και η Πειραιώς (+0,33% στα 3,66 ευρώ).

Πού στρέφουν την προσοχή οι επενδυτές

Την «σκυτάλη» από την Βρετανία παίρνει η Γαλλία, αναφορικά με τις εκλογές που πραγματοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Λίγα 24ωρα απομένουν για την πολιτική «μάχη» (β’ γύρος) στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με την ακροδεξιά να μην καταφέρνει -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θετική εξέλιξη μεν για την ομοιογένεια και την αποφυγή εντάσεων στην ΕΕ, ωστόσο εγκυμονεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στο Παρίσι.

Η νέα έκθεση της Standard and Poor’s για τις ελληνικές τράπεζες τέθηκε σήμερα στο «μικροσκόπιο» των traders. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τα προφίλ των συστημικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να τους αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα (μόλις ένα «σκαλοπάτι» απέχουν πλέον η Eurobank και η Εθνική). Παράλληλα, διατήρησε θετικές τις προοπτικές (outlook) αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μία νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών.

Το θετικό τους αποτύπωμα, ήδη από τις τελευταίες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης, έχουν αφήσει οι δηλώσεις του Κόλιν Έλις στο συνέδριο του Economist. Το στέλεχος της Moody’s άνοιξε το «παράθυρο» για upgrade της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους, που δεν έχει αποδώσει ακόμα το investment grade στη χώρα. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου. Προηγούνται η Scope Ratings στις 12 Ιουλίου και η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκαν σήμερα η Trastor ΑΕΕΑΠ. Και η Mevaco «έκοψε» μέρισμα, το οποίο ανέρχεται σε 0,15 ευρώ/μτχ. (καθαρό ποσό 0,1425 ευρώ).

Αναδίπλωση στις ευρωαγορές

Για λίγο κράτησαν τα μεθεόρτια στον απόηχο του θριάμβου των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν δυναμικά σήμερα, ωστόσο το πρόσημο έχει πλέον αλλάξει. Η περιφέρεια ηγείται της αναδίπλωσης, με τον ισπανικό IBEX 35 στο -0,8% και τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,7%. Ακολουθούν ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,6% και ο γαλλικός CAC 40 στο -0,5%.. Η προσοχή στρέφεται πλέον στο β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Επιστροφή στη δράση για την Wall Street μετά την ανάπαυλα… μιάμιση μέρας, καθώς η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έμεινε κλειστή την Πέμπτη λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας (4th of July) και την Τετάρτη είχε λειτουργήσει σε καθεστώς ημιαργίας, κλείνοντας στις 20:00 αντί για τις 23:00 ώρα Ελλάδος. Από ιστορικά υψηλά επίπεδα η εκκίνηση του S&P 500 και του Nasdaq, με τους βασικούς δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημο. Ικανοποίηση έφεραν στις τάξεις των επενδυτών τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 η ανεργία, κάνοντας πιο εύκολη την απόφαση των αξιωματούχων της Federal Reserve για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων.

Στις ασιατικές αγορές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei διόρθωσε ελαφρώς μετά το record high του, αν και ενδοσυνεδριακά έριξε το «φράγμα» των 41.000 μονάδων. «Άλμα» +1,3% για τον Kospi στη Νότια Κορέα, με ώθηση από τις ευοίωνες προβλέψεις για… 15πλασιασμό κερδοφορίας της Samsung Electronics.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία - Οι πρώτες δηλώσεις Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Μεσσηνία: Έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα

Bρετανία: Η στιγμή της σύλληψης της δασκάλας που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο αγόρια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης