Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη ημέρα κερδών με φόντο τη Γαλλία - Έπιασε τις 1.450 μονάδες

Λιγότεροι αγοραστές στις τράπεζες, απέτρεψαν μία μεγαλύτερη άνοδο - Πιέσεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω του μερίσματος - Μεγάλο πακέτο στην Epsilon Net

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντονίστηκε εκ νέου η Λεωφόρος Αθηνών, με τους αγοραστές να παίρνουν «κεφάλι» λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα και να το διατηρούν μέχρι το τέλος. Θετικός καταλύτης η απρόσμενη επικράτηση της Αριστεράς στη Γαλλία. Οι τράπεζες λειτούργησαν ως «ανάχωμα» με τις απώλειες που σημείωναν στο μεγαλύτερο διάστημα, αποτρέποντας την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (8/7) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 10,40 μονάδες ή +0,72% και έκλεισε στις 1.450,92 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.434,57 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο του ΓΔ, κερδίζοντας αθροιστικά +3,12%, αλλά και για το καλύτερο κλείσιμο από τις 12 Ιουνίου (1.451,24 μονάδες).

Στα blue chips, η HELLENiQ ENERGY διεύρυνε το ράλι της για 6η σερί ημέρα και μάλιστα με «άλμα» άνω του +2%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και η Titan, ενώ ακολούθησαν με αξιόλογα κέρδη ο ΟΤΕ και η Πειραιώς, με την τελευταία να κρατά αποστάσεις από τις πτωτικές τάσεις του τραπεζικού κλάδου. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την αποκοπή μερίσματος, ύψους 0,382 ευρώ ανά μετοχή. Στο «κόκκινο» και η Cenergy Holdings, διορθώνοντας μετά το ιστορικό υψηλό των 10 ευρώ.

Υποτονικός παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση ο τζίρος, ο οποίος συνοδεύθηκε από πολλά πακέτα, που με τη σειρά τους ενίσχυσαν τον όγκο των συναλλαγών. Ξεχωρίζει το μεγάλο πακέτο της Epsilon Net. Επρόκειτο για 1,398 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 16,78 εκατ. ευρώ, τα οποία άλλαξαν «χέρια» στην τιμή των 12 ευρώ.

Νευρική πρώτη αντίδραση μετά τις εκλογές

Η μεταβλητότητα παραμένει στο προσκήνιο, καθώς οι αγοραστές πήραν τα ηνία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα και παρά το πτωτικό ξεκίνημα. Αυτή η εξέλιξη, όπως αποδείχθηκε, έχει αντίκτυπο και στην Αθήνα, η οποία βάδισε στα ίδια «χνάρια» και έκλεισε σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών επεφύλασσαν εκπλήξεις, με τον συνασπισμό της Αριστεράς να κάνει την ανατροπή και να παίρνει τα πρωτεία από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, που είχε επικρατήσει στον α’ γύρο. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν βγήκε και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και της αβεβαιότητας.

Στο εσωτερικό πεδίο, σήμερα πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, όπου εγκρίθηκαν η επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και η πώληση της Ηλέκτωρ στη Motor Oil. Παράλληλα, έλαβε χώρα η ΓΣ της Real Consulting, με τους μετόχους να ανάβουν το «πράσινο φως» για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Για σήμερα ήταν επίσης προγραμματισμένες οι αποκοπές μερισμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,38211 ευρώ/μτχ) και της Εκτέρ (0,12 ευρώ/μτχ).

Θετικά πρόσημα στις διεθνείς αγορές

Roller coaster θυμίζει η κίνηση των δεικτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς παρά το αρχικό «μπάσιμο» των πωλητών, πλέον οι αγορές διαπραγματεύονται σε ανοδικό έδαφος. Εν μέρει θετικός καταλύτης η επικράτηση της αριστεράς στη Γαλλία, καθώς με αυτό τον τρόπο απετράπη η νίκη της ακροδεξιάς, η οποία θα έφερνε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη. Κατά +0,25% ενισχύεται ο γερμανικός DAX, ενώ οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες ακολουθούν με πιο ήπια άνοδο.

Από νέες κορυφές ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street, καθώς ο S&P 500 και ο Nasdaq επέστρεψαν από την αργία της 4ης Ιουλίου, διευρύνοντας τα ιστορικά υψηλά τους. Τα κέρδη των δύο δεικτών ανέρχονται σε περίπου +16% και +22%, αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους. Αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) προμήνυαν διόρθωση, η εκκίνηση στην Wall Street ήταν ανοδική, καθώς επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα επιτόκια.

Πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τις κινεζικές μετοχές, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να διολισθαίνει κατά -1,5%. Διόρθωσε ελαφρώς ο Nikkei στην Ιαπωνία -μετά το ρεκόρ του, στο «κυνήγι» των 41.000 μονάδων- καθώς οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα μειώθηκαν για 26ο διαδοχικό μήνα.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Airbnb: Ενοικιάζονται ένα εκατομμύριο κλίνες, έρχονται αλλαγές στα μέτρα από τον Σεπτέμβριο

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις συναλλαγές των μελών της οργάνωσης εκβιαστών του δήμου Αθηναίων

Πρώτη απόφαση για υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα - Γυναίκες είχαν υιοθετήσει κοριτσάκι στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr