Moody’s: Νέες αναβαθμίσεις για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς

Η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1 - Η Moody's αναβάθμισε και τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς

Tην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σταθερό αναβάθμισε η Moody’s.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε από το διεθνή οίκο Moody’s σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1, δίνοντας επενδυτική βαθμίδα στην τράπεζα.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής είναι απότοκος των ισχυρών κεφαλαιακών δεικτών της τράπεζας τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η ΕΤΕ είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Εθνική έχει πετύχει μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας ενώ ο δείκτης NPE κινήθηκε στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.

Το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας στηρίζεται στην κερδοφορία της. Οι αναλυτές του οίκου μιλούν για τη μεγαλύτερηκαταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και για ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης.

Eπενδυτική βαθμίδα δίδει ο οίκος και για την Piraeus

Η Moody’s αντιστοίχως αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Piraeus σε Baa3/P-3 από Ba1/NP, ενώ κρατάει θετικές τις προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της τράπεζας.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Piraeus αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2.

Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τη σημαντική μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023. Ετσι και στην Πειραιώς αξιολογείται η επιτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας.

Η λειτουργική κερδοφορία για το διάστημα 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές υπολογίζονται στην αναβάθμιση της τράπεζας. Οι θετικές προοπτικές της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Piraeus αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου πως το πιστωτικό προφίλ της θα συνεχίσει να παρουσιάζει βελτίωση για το προσεχές διάστημα των 12 έως και 18 μηνών.

Η αξιολόγηση της τράπεζας ενδέχεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω στην περίπτωση βελτίωσης των κεφαλαιακών δεικτών και των στοιχείων του ενεργηγικού της και εφόσον βεβαίως διατηρηθεί η κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι η σημερινή αναβάθμιση έρχεται έναν μήνα μετά την αναβάθμιση της Eurobank και της Alpha Bank από τον οίκο αξιολόγησης.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Airbnb: Ενοικιάζονται ένα εκατομμύριο κλίνες, έρχονται αλλαγές στα μέτρα από τον Σεπτέμβριο

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις συναλλαγές των μελών της οργάνωσης εκβιαστών του δήμου Αθηναίων

Πρώτη απόφαση για υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα - Γυναίκες είχαν υιοθετήσει κοριτσάκι στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr