Wall Street: Νέα ρεκόρ με μικρά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Νέα ρεκόρ με μικρά κέρδη για S&P 500 και Nasdaq

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις ομιλίες του Τζερόμ Πάουελ - Αυξάνονται τα προγνωστικά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

15499074
Σε επίπεδα ρεκόρ παρέμειναν με την έναρξη της νέας εβδομάδας S&P 500 και Nasdaq σε μια κατά τα άλλα σχετικά υποτονική συνεδρίαση με χαμηλές επιδόσεις για τη Wall Street. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί περιμένοντας να πάρουν… σήμα για την κατεύθυνση της Fed τις επόμενες ημέρες τόσο από τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού όσο και από τον ίδιο τον Τζερόμ Πάουελ.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κινήθηκε πτωτικά χάνοντας 0,08% στις 39.344 μονάδες, ο S&P 500 «έπιασε» ένα ακόμη ρεκόρ στις 5.572 μονάδες με έστω και ελαφρά αύξηση κατά 0,10%, όπως αντιστοίχως και ο Nasdaq που βρέθηκε σε νέο υψηλό στις 18.403 μονάδες με άνοδο 0,28%.

Αντιστοίχως και στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις με την απόδοση του 10ετούς να μειώνεται ανεπαίσθητα στο 4,271% και του 2ετούς να ανεβαίνει ελαφρά στο 4,624%.

Η σημερινή ημέρα ήταν σχετικά φτωχή σε οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις, όμως οι επόμενες ημέρες θα έχουν υψηλό ενδιαφέρον επηρεάζοντας τα σενάρια για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έφεραν τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα για την πορεία αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας που βελτίωσαν τα προγνωστικά για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα.

Επομένως, αν και τα νεότερα στοιχεία από το πεδίο του πληθωρισμού κινηθούν θετικά τότε η αγορά θα θεωρήσει ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχει σχεδόν «κλειδώσει».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για το μήνα Ιούνιο θα δημοσιευτεί την Πέμπτη και μία ημέρα μετά θα ακολουθήσει και ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI).

Οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν τον CPI να υποχωρεί από το ήδη μειωμένο 3,3% του Μαΐου στο 3,1% σε ετήσια βάση, με το ρυθμό αύξησης σε μηνιαία βάση να κινείται στο 0,1%.

«Περιμένουμε πως τα στοιχεία για τον CPI να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα εμπιστοσύνης μετά τα αναμφισβήτητα καλά στοιχεία του Μαΐου» ανέφερε η Bank of America σε σημείωμα της.

Προφανώς οι επενδυτές θα «κρεμαστούν» και από τα χείλη του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος θα βρεθεί από αύριο στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της οποίας θα δεχτεί βροχή ερωτήσεων από τους νομοθέτες για τη στρατηγική της Fed.

O κ. Πάουελ θα κληθεί να κάνει απολογισμό των πεπραγμένων της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας και την Τετάρτη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch Tool της CME, οι traders «δίνουν» 75% πιθανότητες σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και υψηλές πιθανότητες για μια δεύτερη περικοπή στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας για τις τάσεις που θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες στο χρηματιστήριο θα είναι και η κατεύθυνση που θα δώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου σημαντικών ονομάτων της Wall Street. Η ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, από την PepsiCo, την Delta Air Lines, την JPMorgan, την Citi και την Wells Fargo.

Σε επίπεδο μετοχών σήμερα στις κερδισμένες ξεχώρισε η μετοχή της φαρμακευτικής Morphic Holding με ράλι που έφτασε το 75% μετά την είδηση της εξαγοράς της από την Eli Lilly, αλλά και της Corning μετά την αναβάθμιση του guidance για τα κέρδη της. Άλμα και για την SolarEdge μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από την BofA, όπως και για την Columbia Sportwear μετά την αναβάθμιση της από την Stifel.

Στον αντίποδα πίεση δέχτηκε η μετοχή της Paramount Global μετά την συμφωνία συγχώνευσης της με την Skydance Media, αλλά και η Boeing που αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχη για εγκληματική απάτη προς το Δημόσιο για τη διαχείριση των αεροπορικών δυστυχημάτων των 737 Max. Σημαντικές απώλειες και για την ServiceNow μετά την υποβάθμιση της από την Guggenheim.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρούσι: Οι τελευταίες στιγμές πριν και μετά το φονικό - Πώς ο δολοφόνος διαφεύγει μετά το μαχαίρωμα

Εκλογές σε Γαλλία και Βρετανία - Τα παράδοξα της κάλπης: Όταν οι περισσότερες ψήφοι δεν αρκούν για τη νίκη

Κύκλωμα εκβιαστών: Τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν ερωτική σχέση - Στην οργάνωση και υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης