Airbnb: Κινέζος φέσωσε με 3.500 ευρώ ιδιοκτήτη ακινήτου για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω internet

Νέος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Το κόλπο να συνδέουν τηλέφωνα σε router και να καλούν στο εξωτερικό - Τι συστήνουν ΠΟΜΙΔΑ και ΠΑΣΥΔΑ

Με έναν απίστευτο τηλεφωνικό λογαριασμό ύψους… 3.500 ευρώ «φεσώθηκε», εν αγνοία του, ιδιοκτήτης ακινήτου με μίσθωση τύπου Airbnb, που το νοίκιασε σε ένα Κινέζο για μία εβδομάδα.

Τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχουν και Internet μέσω WiFi προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά. Οι δε εταιρείες συμβουλεύουν τους «οικοδεσπότες» -με συγκεκριμένες οδηγίες- πώς να ασφαλίσουν την παροχή του internet. Λίγοι, όμως, δίνουν σημασία στο τι γίνεται με την παροχή σταθερής τηλεφωνίας που συνοδεύει την συνδρομή του ιδιοκτήτη και παρέχεται μέσω του router.

Έτσι λοιπόν ο «χακερας» ενοικιαστής που ήξερε καλά τα κόλπα συνέδεσε ένα σταθερό τηλέφωνο στο router και τηλεφωνούσε παρανόμως στην Κίνα για μια εβδομάδα αφήνοντας τον λογαριασμό στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη.

Τα φαινόμενα πληθαίνουν διαρκώς ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου με θύματα ιδιοκτήτες που τρέχουν να βγάλουν άκρη με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων και τους παρόχους τηλεφωνίας - internet!

Τουρίστες από την Ιαπωνία. την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Αραβικά Εμιράτα κλπ καταφθάνουν στην Ελλάδα με σταθερά τηλέφωνα στις βαλίτσες τους. Πηγαινουν στο Airbnb της αρεσκείας τους συνδέουν την τηλεφωνική συσκευή, είτε μέσω splitter ειτε απευθείας στο router, και αρχίζουν τα τηλέφωνα στο εξωτερικό μέσω της σταθερής τηλεφωνίας. Και όλα αυτά έν άγνοια των ιδιοκτητών και των όρων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα, δε, φέσια που αφήνουν στους ιδιοκτήτες εξαρτώνται από την περίοδο διαμονής και μπορεί να ξεκινούν από κάποιες εκατοντάδες και να φθάνουν μέχρι και πολλές χιλιάδες ευρώ!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) έχουν γίνει λήπτες πολλών τέτοιων καταγγελιών από θύματα- ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα θηριώδη «φέσια» που τους έχουν αφήσει οι φιλοξενούμενοι τους.

Οι δυο φορείς συστήνουν στους ιδιοκτήτες προσοχή στις παροχές Internet και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. H ΠΟΜΙΔΑ παραπέμπει σε πακέτα internet μέσω κινητής τηλεφωνίας (5G και 4G). Έχει δε προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιώτη πάροχο για να προσφέρει ασφαλές ίντερνετ, σε αυτην την λογική, όχι μόνον για τα μέλη των σωματείων της, αλλά και για τα μέλη των άλλων οργανώσεων ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.

Η ΠΑΣΥΔΑ από την πλευρά της συστήνει τους ιδιοκτήτες ακίνητων να απενεργοποιήσουν από το router την χρήση σταθερής τηλεφωνίας ή να ενεργοποιήσουν την φραγή των εξερχομένων κλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και από μόνοι τους να αναζητήσουν στην αγορά ένα πακέτο σύνδεσης παροχής Internet σε διαμονές βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία θα διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας τηλεφωνικών κλήσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Άγριο ξύλο με πρωταγωνιστές τους Κροάτες Σάριτς και Ζούμπατς σε κλαμπ της παραλιακής

Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη και δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις Κασσελάκη, λένε οι εργαζόμενοι στην «Αυγή»

Στα προημιτελικά του Wimbledon ο Τζόκοβιτς, 3-0 τον Ρούνε - Δείτε πώς απάντησε στις αποδοκιμασίες του κοινού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr